Pitajte veterinara

Trebate savjet, ali nemate veterinara s kojim možete razgovarati ? Molimo vas da ispunite obrazac, a naši veterinari će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku ! 

  PsiMačkePticeGlodariOstalo (navesti u pitanju)  Dozvoljene ekstenzije datoteka: .jpg,.gif,.jpeg,.png,.pdf,.doc

  5 Comments

  1. Pitanje:

   Zdravo.
   Imam mačka koji je oko godinu i pol star. Prije dvije sedmice je se otrovao i veterinar mu je dao 2 inekcije, on je se u potpunosti oporavio, otrov je ispovracao i na mjestu gdje je dobio inekciju mu je izlazila bjela sluz, veterinar mi je rekao da sve to uredu i da će biti dobro, što je i tačno sada je kao prije, veseli je kao prije, igra se kao prije, jede kao prije. Medjutim od kako je odveden veterinaru i od kako je se oporavio izbjegava nas ukućane. Tačnije ne da ga puno milujemo, kada sjedimo on bi inače nekome se od ukućana popeo u krilo medjutim sada sjeda u drugu stranu. Kada ga uzmemo pokušava na sve načine da iskoči iz ruku i sakrije se pod stol. Ali dok se igramo sa njim to je sve uredu, samo da se ne dodiruje puno.
   Da li je to zbog straha od inekcije i da li će to proći ili je nešto drugo (npr. bolest neka ili ) ?
   Hvala na odgovoru.
   Lp.

   Odgovor:

   Poštovana gospođo,izvinjavamo se što Vam prije nismo odgovorili, bili smo odsutni.
   Što se tiče Vaše mace smatramo da je pretrpila određeni stres prouzrokovan samim trovanjem i posjetom veterinaru,tako da će biti potreban određeni period da se maca oporavi i ponovo stekne povjerenje ukućana (vjerovatno je neko od ukućana vodio macu veterinaru). Ne vidimo da se radi o nekom stanju koje ukazuje na bolest. Što više posvetite pažnju maci kroz igru i vježbu i povjerenje će se vratiti.
   Nadam se da smo Vam bar malo pomogli i brige otklonili.
   Srdačan pozdrav.

  2. Pitanje:

   Postovani…. mom macicu je bilo 45 dana kad sam joj dao cetvrtinu tablete caniverm 0,7. nakon par sati pocela se cudno ponasati i otisla je u pijesak i par puta povratila. nakon cca pola sata pocela se tresti i grciti te smo je hitno odveli veterinaru. on je pokusao sa vjestackim disanjem ali joj nije bilo spasa. da li sam pogrijesio sto sam joj dao caniverm tabletu.

   Odgovor:

   Poštovani, kao što znate CANIVERM tablete su namijenjene psima, mačkama kao i drugim mesojedima radi dehelmintizacije od određenih vrsta parazita. Što se tiče Vas kao vlasnika, mislimo da ste sve napravili ispravno i da nije greška do Vas. Period od 45 dana starosti za dehelmintizacije mačaka je odgovarajući, pretpostavljam da je mačić bio zdrav prilikom davanja tablete, kao i doza koju ste dali ( četvrtina tablete). Pretpostavljam da se kod Vašeg mačića desila preosjetljivost na neku od djelatnih supstanci lijeka i da je to razlog uginuća. Iako je ovakav scenario veoma rijedak ipak je moguće da se desi.
   Srdačan pozdrav.

  3. Pitanje:

   Zdravo,
   Imam kastriranog macka starog 5 godina, kojem je pronadjena eserihija koli u mokraci (po rijecima njegovog veterinara srednja upala mokracnog kanala, sa 400 000 bakt jedinica). Jedini simptom koji mačak ima jeste sto,kada ide da izvrsi malu nudzu,pocinje da se trese tj da dize donji dio ledja u zrak. Nema povisenu tjelesnu temperaturu,jede kao i inace, i generalno se ponaša normalno.
   Prije nego je dao uzorak urina radio je samo ultra zvuk na kome se vidjelo da ima upalu mokracnog mjehura i primao je antibiotike 12 dana. Dok ih je primao prestao se tresti i sve je bilo ok.. no medjutim nakon prestanka tih terapija ponovo je treskanje pocelo pa smo radili te nalaze gdje je ustanovljena e coli. Veterinar mi je za nju dao tablete Klavuxil i savjetovao da mu dajem caj od brusnice. Te tablete je primao 10 dana, i opet prestao se tresti. Cim sam i to prestala mu davati macak se opet poceo tresti pa smo mu produzili na jos 10dana.
   On znaci bude ok sve dok je pod terapijom ali cim prestane sve bude po starom. Nakon sto zavrsim sa tabletama veterinar je rekao da opet radimo ultra zvuk,ali ja nisam sigurna da ce ovih dodatnih deset dana istjerati tu bakteriju a mislim da i moji veterinari ne znaju sta tacno da rade pa se obracam vama za neki savjet. Da li ste se susretali sa ovakvom dijagnozom prije i kako ste je lijecili. Hvala unaprijed.

   Odgovor:

   Poštovana, nakon dugotrajnog korištenja antibiotika trebalo bi da je problem E.Colli riješen. Vaš mačak dok je na antibioticima upala se smanjuje odnosno nestaje i zato simptomi izostaju. Nakon prestanka terapije vraćaju se što ukazuje na neki drugi problem npr. tipa kamenca. Kamenaca ima raznih tipova i teško ih je nekad primijetiti na ultrazvuku. Ne znam da li ste detaljno pratili urin kod mačaka nakon samog akta uriniranja i da li ste primijetili nešto neobično.
   Osim kamenca sve češći problem kod mačaka spominje se Idiopatski cistitis ( onaj kojem se ne zna uzrok), a dijagnoza se postavlja isključivanjem bolesti bubrega, bubrežnih kamenaca kao i kamenaca mokraćne bešike, raznih infekcija urinarnog trakta kojima može biti uzrok virusi, bakterije, gljivice, itd., anatomske abnormalnosti, benigni i maligni tumori, traume, itd..
   Ukoliko se recimo radi o virusnih infekciji antibiotik neće djelovati i problem ostaje.
   Nadalje i u veterinarstvuse sve više spoznaje problem stresa kod životinja koji može imati ozbiljnih problema i reperkusije, ovdje u konkretnom slučaju, na urinarnog traktu. Samo kratki opis kako to izgleda; stres pridonosi lučenju određenih tvari na krajevima živaca koje mogu uzrokovati bol, oteknuće, mikro krvarenja te na kraju oštećenje zida mokraćne bešike a to za rezultat ima prodor mokraće u sam zid bešike što dovodi do nastanka upale.
   Znači, potrebno je dosta vremena i posjeta veterinaru da bi se otkrio stvarni uzrok.
   Nadam se da sam vam barem malo pomogao.
   Srdačan pozdrav.

  4. Pitanje:

   Pozdrav..zastitnom cjepljenju podlijezu psi manji ili stariji od 3 mjeseca?

   Odgovor:

   Poštovani,
   Niste naveli o kojoj zaštitnoj vakcini se radi. Ako ste mislili na vakcinu za “štenećak” ona ide sa starošću psa ( malog ili velikog psa) od 1,5-2 mjeseca, a revakcina mjesec poslije u zavisnosti od proizvođača vakcine.
   Ukoliko se radi o vakcinu za bjesnilo ona ide sa starošću od 6 mjeseci, opet u zavisnosti od proizvođača.
   Srdačan pozdrav.

  5. Pitanje:

   Postovani,

   Prije par dana kupio sam patuljastog pomeranca i receno mi je da je primio dvije petovalentne vakcine i kako mi je receno treba primiti jos revakcinaciju. Zadnju je primio 18.01.2019 pa me interesuje kada pas moze primiti tu revakcinaciju? Interesuje me takodjer kada psa mogu izvoditi vani u torbi ili na povodcu.

   Lijep pozdrav

   Odgovor:

   Poštovani,
   Ovdje nije jasno da li imate bilo kakav dokaz od veterinara da je Vaš pas dobio bilo kakvu vakcinu i koju vakcinu. Ukoliko nemate nikakav pismeni dokaz najbolje bi bilo da odete kod svog veterinara i da se dogovorite oko daljih aktivnosti vezano za vakcinaciju Vašeg psa.
   Načelno psi se vakcinišu sa starosnom dobi od 1,5-2 mjeseca, u zavisnosti od vakcine, a revakcina ide cca mjesec dana nakon prve vakcine. Iz toga razloga Vas upućujem Vašem veterinaru.
   Što se tiče šetnji psa mislim da je Vaš pomeranac još mali za povodca tako da bi bilo dobro da ide van u torbi. Kad navrši 5-6 mjeseci krenite lagano sa povodcem. U svakom slučaju potrebno je obezbijediti psu dovoljno šetnje.
   Srdačan pozdrav

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *