Radovi u pčelinjaku za mjesec april

Radovi-pčelinjaku

April mjesec je karakterističan po voćnoj paši, koji predstavlja uvod u glavnu pčelinju pašu – bagrem, tačnije od ovog mjeseca zavisi da li ćemo dobiti med ili ne. Najvažniji posao pčelara u aprilu je da uradi sve poslove kako bi omogućio da pčelinja društva što snažnija i jača uđu u bagremovu pašu. Da bismo postigli dobar i doslijedan razvoj pčelinjeg društva ovog mjeseca, moramo im obezbediti slijedeće.

Prihranjivanje pčelinjih društava

Potrošnja hrane se u aprilu naglo se povećava usled razvoja velikog broja larvi, upravo zbog toga najvažnije je provjeriti količine rezervne hrane u košnici. Da bi se zajednice ubrzano razvijale potrebna je bogatija paša, a ako ona izostane zbog loših vremenskih prilika, zajednce moramo prihranjivati pogačom ili sirupom. Najbolja je kombinacija i jednog i drugog.

Od količine hrane u košnici zavisi kojim ćemo sirupom da ih priharanjujemo, ako je hrane više onda je sirup rijeđi i obratno. Ukoliko ranije krene cvijetanje voća i unos nektara postane evidentan onda prihranjivanje nije prijeko potrebno.

Osigurati dovoljnu količinu vode u pojilištima

Ne zaboravimo da čista voda mora biti prisutna u pčelinjaku tijekom cijele sezone, pa tako osigurati dovoljnu količinu čiste vode u pojilištima. Uz znatan unos nektara i peluda, kao i povećanu potrošnju hrane, čak 2-3 puta veću nego u martu, pčele trebaju higijenski ispravnu vodu koja je neophodna za proizvodnju mliječi za ishranu legla.

Primjetimo li da pčele ne posjećuju pojilice u jednu ili dvije staklenke možemo dodati malo razrijeđenog meda ili šećernog sirupa koji smo pripremili za stimulativnu prihranu. To će privući pčele vodarice koje će kasnije stalno posjećivati pojilice.

 Spriječavanje nagona za rojenjem

Ukoliko se pčelinjem društvu na vrijeme ne proširi leglo, odnosno košnica, onda dolazi do toga da matica nema gde da polaže jaja. Ako se to desi u vreme obilne voćne paše onda su se stekli uslovi za pojavu roidbenog nagona društva i tada takvo društvo u glavnoj paši neće donijeti med. Pravovremeno proširenje gnezda i košnice u aprilu, smanjiće nam brigu u maju. Isto tako pravovremeno proširenje je važno ne samo zbog bržeg razvoja društva za glavnu pašu, već i zbog spriječavanja pojave roidbenog nagona pčela.

U principu pčele ne ulaze u rojevno stanje, ako otklonimo sve one uzroke koji dovode do skučenosti prostora u košnici, regulišemo temperaturu gnijezda ili riješimo problem sa starom, neadekvatnom maticom.

Kontrola štetočina

Pčelari u aprilu moraju obratiti pažnju na štetočine gnezda. To su prije svega neke pljesni, insekti i neki sisari, koji stalno žive u pčelinjim društvima ili tamo povremeno dospjevaju. Hrane se polenom, medom, voskom, otpacima sa poda košnice, uginulim pčelama i larvama.

Radi smanjenja gubitaka koje nanose štetočine gnezda, od bitnog značaja su slijedeće mere: održavanje jakih društava i higijena košnica, redovno čišćenje i dezinfekcija košnica, redovna zamena i topljenje starog i nepogodnog saća. Nauka preporučuje da svake godine treba mjenjati staro saće u plodištu za 25%, što praktično znači da za četiri godine moramo zameniti svo saće iz plodišta. Ovo je najvažnije kao preventiva protiv pojave bolesti. April mjesec u voćnoj paši je najpogodniji da izvršimo zamjenu starog i nepravilnog saća sa dodavanjem satnih osnova.

Ventilacija u košnici

Jedan od važnijih uslova koje pčelar mora obezbijediti pčelinjem društvu u ovom periodu je ventilacija u košnici. Naročito je neophodna kada se broj pčela u društvu znatno povećava. Provjetravanje košnica u aprilu se ostvaruje uglavnom preko ulaznog otvora leta, nikako preko ventilacionih otvora na korpusima.

Polovinom aprila treba širom otvoriti poletaljku, zbog cvjetanja voćaka, na ovaj način će se uspostaviti optimalni uslovi u košnici za nesmetan rad i razvoj pčelinjeg društva, što će za posljedicu imati radno raspoloženje pčela i u mnogome će smanjiti pojavu prirodnog rojenja pčela, kao nepoželjnu pojavu na pčelinjacima.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*