Goveda deset najneobičnijih pasmina

longhorn govedo

Goveda Teksas Longhorn

Ova pasmina goveda potječe od mješavine pasmine iz Iberije i pasmine iz Indije, a one su bile neke od prvih stoka koje su Europljani doveli u Sjevernu Ameriku. Longhorn je veoma poznata po dugim rogovima. Rogovi mogu rasti preko 2 metra. Unatoč zastrašujućim rogovima, oni su prilično nježni i pametni (za kravu).

Zbog svoje pitome naravi i inteligencije, junad se obučavaju za jahanje na rodeima i sličnim događajima. Boja krzna im može biti u nijansama crne, smeđe, crvene, žute, bež i raznih drugih nijansi ovih boja.
Meso im je dobrog ukusa sa manje masnoće. Longohorni su veoma otporni na sušu i bolesti, imaju dobar materinski instinkt i dugovečan i plodan život, što ovu rasu svrstava u veoma ekonomičnu i praktičnu rasu za gajenje.
Uprkos svojoj problematičnoj reputaciji, spadaju među najbolja goveda za gajenje. Osim toga krave ostaju plodne čak i sa 15 do 20 godina starosti, što takođe važi i za bikove koji mogu biti produktivni i u starijoj dobi.
Ova bi se vrsta mogla gajiti i kod nas, ovome ide u prilog sve do sada navedeno, kao i to da se osim trave, hrane i mnogim drugim zeljastim biljkama.

Goveda Ankole Vatusi – Ginisov rekorder

Slijedeća vrsta je takođe poznata po svojim impozantnim rogovima,vodi porjeklo iz Afrike. Rogovi dostižu veličinu u rasponu do 2,4m i izgledaju vrlo zastrašujuće grabljivcima.
Krave mogu dostići težinu od 430 do 540kg, a bikovi od 540 do 730kg. Krzno im je upadljivih boja, a tamnocrvena je najistaknutija. Izuzetnih su atletskih spodobnosti, zbog svojih dugih nogu.

Rogovi Vatusija iako proporcionalno gledajući izgledaju preveliko, oni imaju svoju svrhu, odlični su rashladni uređaj. Krv cirkuliše kroz njih i zatim se rashlađena vraća u tjelo, što ovu rasu čini veoma otpornom na teške vremenske uslove, bilo topli ili hladni. Mogu da opstanu i sa ograničenom količinom hrane i vode.
Veoma su društvena goveda, vole da se odmaraju u grupi gde se osjećaju sigurno. Uglavnom se gaje zbog kvalitetnih rogova.
Zanimljivost je da je Ankole Vatusi sa čak dva svoja predstavnika ušla u Ginisovu knjigu rekorda, bik Ct Vudi, čiji je rogni luk iznosio 103cm, i vo Lurč, sa rognim lukom od 95cm.

Highland goveda – Škotski gorštak

Škotski gorštak

Vrsta koja dolazi iz hladne Škotske sa čupavim šiškama, debelim kaputom koji je štiti od hladnog i kišovitog vremena. Možemo naći od Aljaske, pa sve do toplog Teksasa, gdje im rogovi pomažu da rashlade.
Highland govedo ima dvojnu namjenu i mlijeko im je visokog kvaliteta, kao i meso, koje pri tom sadrži i manje masnoće. Možemo reći da je ovo idealna krava za manju farmu, jer obezbjeđuje dovoljno mlijeka za farmera i njegovu porodicu. Spada među “najčistije” rase na svetu, jer se nije menjala već 200 godina.

Krave dostižu težinu do 500kg, a bikovi oko 800 kg. Iako djeluju pomalo zastrašujuće zbog svog praistorijskog izgleda, blage su naravi, poslušne i lake za “rukovanje”, ali sa bikovima ipak oprezno uz dužno poštovanje. Ne treba im mnogo po pitanju skloništa i najviše im odgovara ispaša.
Highland ima dug i produktivan život, krave se lako se tele i imaju jake materinske instinkte.

Belgijsko plavo goveče – Plavokosi snagator

Belgijsko plavo goveče

Ova vrsta definitivno spada u jednu od najbizarnijih po svom izgledu, a proizvod je eksperimentisanja sa rasama. Prirodna genetska osobina, stvaranje većeg broj mišićnih vlakana, im je dala ovaj “duplo-mišićni” izgled. U pitanju je prirodna mutacija u miostatinu koji je zadužen za razvoj mišića.

Naziv Belgijsko plavo je dobila zbog “kose” koja ima sivo plavu nijansu, međutim boja može da se kreće od bjele do crne. Izuzetno velika životinja, zaobljenog okvira i sa istaknutim mišićima, na slabinama, leđima, ramenima i sapima. Boja krzna može biti od bjele, plave, crne ili njihovih kombinacija.

Težina bikova se kreće od 1100 do 1250kg, visina grebena od 1,45m do 1,50m, ali nije rjetkost vidjeti bika težine od 1300kg. Krava dostiže težinu od 850kg do 900kg i može preći 1,40 metara u grebenu.
Rasa je poznata po mirnom temperamentu. Ne uspjeva u teškim uslovima i mogu da imaju teško teljenje, zbog uskog porođajnog kanala.
Imaju istu koštanu konstituciju kao i normalna krava, iako drže veću količinu mišića (20% više) što logično dovodi do toga da imaju više mesa u odnosu na kosti, te se pretežno zbog toga gaje.

Zebu goveda – Sveta krava

Zebu goveda

Zebu (Bos indicus) je porjeklom iz Južne Azije, vodi porijeklo od domaće Azijske krave.Inače postoji 75 vrsta, u Aziji i Africi. Zebu (tibetanski “cebu” – grba) je prepoznatljiva je po istaknutoj grbi na leđima, “podbradku” ili visećoj koži ispod vrata i velikim ušima. Obično su crvene, braon i sive boje.

Ova vrsta zebu krave (Bos Primigenius Indicus) spada u red minijaturnih vrsta, krave dostižu težinu od 135kg do 180kg, bikovi od 180 do 280kg, a visinu od 86cm do 106cm. Osim gore navedenih boja, mogu biti potpuno bjele, a kod zrelih bikova vrat, ramena i grba mogu biti skoro crne boje.

Ukoliko se gaje sa pažnjom mogu da žive do 25 godina. U Indiji ih smatraju svetim bićima te se gaje samo zbog mlijeka, izmeta za đubrivo i gorivo, kosti za drške za noževe i sl. Dobro su prilagođene teškim uslovima i visokim temperaturama i gaje se pretežno u tropskim krajevima, ali se i ukrštaju sa drugim rasama, taurin i domaćim kravama. Otporne na tropske bolesti i parazite.

Zebu je danas prisutna u mnogim zemljama, ali pretežno u Indiji i Brazilu, zemljama koje imaju najveću populaciju goveda na svetu. U Indiji postoji 300, a u Brazilu 200 miliona goveda. Ovu rasu uglavnom gaje i zbog mlijeka, ali prije svega mesa, jer je bolji izbor u odnosu na rase iz polutropskih krajeva.

Goveda American Brahman – i kamila, i koza, i krava

Goveda American Brahman

Poseban soj zebu krave je američki Brahman, nastao u Americi od uveženih goveda iz Indije, koje pripradaju zebu rasi. Prepoznatljiva je po ramenoj grbi, istaknutom podbratku, opuštenim dugim ušima i koži. Grba ima funkciju kao i kod kamile, za skladištenje hrane i vode, a duge uši joj daju pomalo kozji izgled. Bramani mogu biti od svjetlo sive ili crvene do skoro crne boje. Kolorit većine rase se kreće od svjetlo sive do srednje sive. Bikovi su tamniji od krava i imaju tamne djelove na vratu, ramenima i potkoljenicama. Bikovi mogu težiti od 725kg do 1000kg, a krave od 450kg do 650kg.

Bramani su inteligentna, radoznala, ali stidljiva goveda, izdržljiva i prilagodljiva na razne klimatske uslove, a imaju i širok spektar namirnica koje koriste u ishrani. Otporne su na insekte zbog debele kože.

Mogu biti veoma poslušne ukoliko im se posveti pažnja, te u tom smislu zahtevaju pažljivije gajenje. Žive duže od mnogih drugih rasa, krave od 15 godina i starije mogu i dalje da se tele.

Rase se koristi pretežno za uzgoj i u mesnoj industriji. Što se mlijeka tiče, mlijeko je homogenije u odnosu na druga mlijeka, zbog manje masnih grudvica.

Dexter goveče – Mala domaća krava

Dexter goveče

Dekster je najmanja Evropska rasa, porjeklom iz Irske, sa visinom od 90 do 120cm, pravi je predstavnik minijaturnih goveda. Mogu se videti u tri boje: crnoj, crvenoj i braon.

Krave su težine od 270kg do 320kg, a odrasli bikovi mogu težiti oko 450kg. Zbog svoje veličine su idealne za male farme, te možemo reći da je Dexter savršena domaća mala krava. Ukoliko se gaje zbog mlijeka, koje je “bogato” može se očekivati da daju od 7,5 do 9,5 litara dnevno. Što se mesa tiče, može se dobiti oko 400kg, pritom meso je kvaliteno i nešto tamnije.

Ove osobine je čine podesnom za lako upravljanje na farmi, a pride mogu imati trostruku namenu, jer se izmet može koristiti kao đubrivo.

Deksteri su veoma izdržljivi, odlični za pašu i mogu da napreduju i na oskudnijem zemljištu. Ova rasa je veoma isplativa, jer ne zahtjeva mnogo prostora, prilagodljiva je i neodoljiva. Tako da i njoj možemo dati pozitivnu ocjenu što se tiče ganjenja kod nas.

Minijaturno belted Galloway govedo – Krava sa opasačem

Minijaturno belted Galloway govedo

Još jedna malena i neobična rasa, ali veoma izdržljiva, potiče iz Galoveja, jugozapadne Škotske, sa istorijom dugom 4 vjeka, najstarija su vrsta goveda bez rogova. Galoveji imau duplo krzno, spoljno je grubo i odlična je odbrana od vode, a ispod je više kao vuna nego “kosa” i odličan je štit od hladnoće, što im omogućava da zimu provedu napolju.

Ova malena goveda osim što nemaju rogove, specifična su i po boji krzna – crni “kaputić” sa bjelim širokim kaišem po sredini i izgledaju veoma umiljato. Mini Galovej je vrsta u fazi oporavka, po brojnosti, jer im je pretilo izumiranje, sada je situacija znatno bolja.
Bikovi mogu biti teški od 770kg do 850kg, prosjek je oko 820kg. Krave od 450kg do 675kg, sa prosjekom od 565kg.

Galoveja odlikuje dugovečnost, prilagodljivost, poslušnost i dobra konverzija hrane. ”Proizvode” meso visokog kvaliteta, iako se hrane samo travom i biljkama. Pri tom nisu zahtjevni po pitanju ispaše, mogu da opstanu i na oskudnijem pašnjaku.

Minijaturna Jersey goveda – Mini Džersi

Jersey goveda

Ovo je minijatirna verzija Jersey krave, vodi porjeklo iz Džersija sa Kanalskih ostrva, sjeverna obala. Nastala kao rezultat mutacije, visine su od 92 cm do 107cm. Kao i druge manje rase predviđene su za male farme kojima ne treba velika količina mlijeka ili mesa, idealna za farmere koji ne žele da investiraju u stočarstvo.

Malena Jersey obično daje 3,8 do 5,8 litara mlijeka dnevno. Međutim može u proseku da dosegne i 7,6 do 9,5 litara.
Bikovi su teški oko 363 kg, a krave imaju težinu od 270kg do 295kg. Mlijeko im je izuzetnog ukusa, zbog velikog udjela mlječne masti, koje je teško nadmašiti.

Ovo je izdržljiva rasa, koja može da se gaji u različitim klimatskim uslovima. Idealne su za polu farmere, kojima farma nije primarni izvor novca, kao i za ljubitelje egzotičnih životinja ili jednostavno ljubitelje životinja. Divan kućni ljubimac koji pri tom daje mlijeko. Ako želite dodatnu “aktivnost” poslije posla, možda je ova kravica baš idealna za vas.

Minijaturno panda goveče – Panda kravica

Panda krava

I za kraj, evo jedne posebno rjetke vrste, koja je poznata po svojim panda karakteristikama. Ovo goveče liči na pandu samo po boji krzna i dezenu – bjelom pojasu na crnom “kaputiću” i crnim naočalima tzv. zakpama oko očiju.

Prvi od svoje vrste vodi porjeklo od minijaturnog bika koji je 75% od Irskog Deskstera i 25% Belted Galloweja-a. Na svjetu ih ima samo oko 30.
Mini Panda zbog svoje minimalnosti ne zahjteva mnogo prostora ni napolju ni u štali, što važi i za hranu, jer im je potrebno upola manje u odnosu na njihove veće “rođake”.

Uglavnom se gaje kao ljubimci, kao čista “egzotika” ili se bikovi koriste u junior rodeima. Mini panda je toliko rjetka, te kada se rodi predstavlja pravu senzaciju. Zato je dosta medijske pažnje privukla pandica rođena 31.12.2013. u Koloradu, SAD. Inače cjena im je oko 30.000 dolara, ali ovo je samo za prave “kolekcionare” željne slave i određenog statusa.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*