10 savjeta kako prepoznati pravi med

Prirodni med

Kako prepoznati pravi med? Otkrivamo vam 10 nevjerovatnih savjeta kako da najjednostavniji način otkrijete da li je med koji koristite zaista prirodan ili ne!

Ne dajte se prevariti – evo kako prepoznati pravi med od lažnog

Prirodni med nije gotovo uopće ljepljiv. Uzmite malo meda i protljajte između prstiju. Prirodni med bi trebalo da se upije u kožu. Ako se dogodi da trljanjem med postane ljepljiv, to znači da ovakav med sadrži umjetne zaslađivače.

Namažite med na krišku kruha. Prirodni med će otvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.

Nekoliko kapi meda na papirnatom ubrusu također otkriva čistoću sastava, naime ako med nakon nekog vremena ne probija papir, znači kako je čist. U protivnom, onaj koji sadrži vodu u svom sastavu probit će papir nakon samo nekoliko sekundi.

Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Stavite li pravi med pred mrave neće ga pipnuti – ne vole ga.

Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav učinak na nepce.

Ako med stavite na komad vatre i pokušate ga zapaliti, pravi med će gorjeti. Umjetni med neće gorjeti.

Testiranje meda metodama

Napunite jednu čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati u cjelosti, dok će se vještački med odmah početi otapati.

Samo pravi prirodni med kristalizira. Ovisno o vrsti meda, odnosno omjeru i sadržaju prirodnih šećera u njemu, ovisi i brzina i način kristalizacije. Na temperaturi od 40 stupnjeva, med se vraća u tekuće stanje. Med se kristalizira ravnomjerno i to od dna prema gore i obratno. Morate znati i da se med na visokim temperaturama karamelizira.

Ne vjerujte svemu što proizvođači pišu na deklaracijama.Okrenite teglu meda naopako i promatrajte kako se okreće. Zračna kugla treba se polagano kretati kroz teglu. Ako se okreće polako i masa je kompaktna, znači da je med kvalitetan. U slučaju da se brzo pokreće i masa se odvaja od dna, moguće je da se radi o vještačkom medu.

Pravi med možete testirati i na sledeći način. Uzmete kašikom med iz tegle i podignete kašiku visoko iznad tegle. Pustite med da curi u teglu. Ako se med iz kašike neprekidno slijeva u teglu, riječ je o pravom medu. Vještački med ne može curiti u neprekinutom nizu.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*