Abesinska mačka – savršeni kućni ljubimac

Abesinska - mačka

Ove ljubazne i predivne mačke vole penjanje, igru i, prije svega, vašu pažnju. Zahvaljujući njihovoj inteligenciji i upornosti, oni znaju kako da je dobiju!

Historija

Iako je abesinska mačka jedna od najstarijih poznatih pasmina na svijetu, i dalje postoje spekulacije i kontroverze vezane uz njihovu historiju. Neki smatraju da su preci abesinske mačke došli iz Abesinije (sadašnje Etiopije) i da su dobili ime po toj zemlji. Drugi smatraju da je je to bila mačka faraona, te da je stvorena u Britaniji ukrštanjem srebrenih i smeđih tabbija.

Danas, genetski dokazi upućuju na to da su mačke dolazile iz obalnih regija Indijskog okeana i dijelova jugoistočne Azije. Ono što je zaista sigurno je da je prvu abesinsku mačku iz Etiopije, današnje Abesinije, u Englesku donio 1868. maršal Sir Robert Napier nakon završenog rata. Tako je pasmina i dobila ime Abesinska mačka, poznatija kao Zula.

Vjeruje se da je Zula pramajka današnjim abesinskim mačkama. Prvi puta je izlagana u Kristalnoj palači, 1871 god. Vrsta je priznata 1882 god., u Engleskoj, a prvi standard je publiciran 1889 god. U Ameriku je uvezena iz Engleske 1910., a udruženje CFA priznaje je 1917. godine. Prvi klub uzgajivača abesinskih mačaka osnovan je 1926. god, a 1930. god, počinje se u Europi sa ciljanim uzgojem te vrste. Između dva svjetska rata gotovo je ta dragocjena pasmina potpuno izumrla zbog slabe prehrane i izbijanja mačije leukoze. Ranih šezdesetih godina 19 vijeka populacija abesinskih mačaka počinje se obnavljti i danas je to jedna od najpopularnijih kratkodlakih vrsta mačaka.

Tjelesne karakteristike

Abesinska mačka - Izgled

Abesinsko tijelo je srednje dužine s dobro razvijenim mišićima. Zbog dugih nogu, čini se da stoje na vrhovima nožnih prstiju. Noge su vitke u odnosu na tijelo, s finom strukturom kostiju. Šape su male i ovalne. Abesinska mačka ima prilično dugačak rep, širok u bazi i sužavajući se na kraju.

Glava je široka i umjereno klinastog oblika, s bademastim očima koje mogu biti zlatne, zelene, boje lješnika ili bakrene. Nos i brada obično oblikuju ravnu okomitu crtu kada se gledaju u profilu. Uši su široke u osnovi, vršci lagano zaobljeni, sa otiskom palca, na vršcima su poželjni čuperci dlake, dobro su razmaknute na lubanji. Glava, oči i uši se uklapaju zajedno na komplementaran način.

Temperament

Abesinska mačka - Temperament

To je razigrana i uporna mačka koja obožava biti središte pozornosti i učinit će sve kako bi postigla i održala taj status. Voli da boravi u prostoru koji će joj pružiti mogućnost da se slobodno kreće i istražuje. Neumorna, neustrašiva i uvijek spremna za neku akciju i zabavu bez problema će skočiti na najvišu dostupnu visinu. Ljubav prema visinama definitivna je osobina abesinske mačke.

Abesinska mačka takođe je poznata po svojoj inteligenciji. Za nju je karakteristično da riješava probleme na vrlo sličan način kao i ljudi. Ove mačke važe za veoma zahtjevne, traže mnogo pažnje i jako puno aktivnosti i zabave, pa planirajte da napravite ili kupite razne igračke kako biste ih zaokupili.

Privrežna svojim vlasnicima, ali je veoma povučena i plašljiva kada je neko nepoznat u blizini. Uživa u pažnji međutim ovo nije mačka koja voli da se drži krilu jer je previše okupirana istraživanjem svega oko sebe i igrom. Prilagodljive su tokom svog života i dobro se uklapaju u svaki dom u kojem su voljeni i kojima se daje mnogo pažnje.

Zdravlje

Iako su abesinske mačke obično zdrave, mnoge bolesti i zdravstvena stanja su genetske prirode, što znači da su povezani sa pasminom vašeg ljubimca. Podložni su gingivitisu i karijesu, stoga pravilna stomatološka njega je jako bitna za njihovu dobrobit.

Velik dio onoga što možete učiniti kod kuće da bi vaša mačka bila sretna i zdrava je zdrav razum, baš kao i kod ljudi. Pratite njezinu prehranu, pobrinite se da dobije puno vježbanja, redovito četkate zube i dlaku, i nazovite veterinara u slučaju kada nešto neobično primjetite.

Svakako se pridržavajte rasporeda pregleda i cijepljenja za vašeg kućnog ljubimca. Tokom redovnih pregleda mačaka preporučuje se testiranja na bolesti i stanja koja su česta kod abisinskih mačaka.

Njega

Abesinska-mačka-njega

Njega dlaka je veoma jednostavna. Dovoljno ih je češljati jednom nedeljno, kako bi se uklonila mrtva dlaka i zadržao sjaj dlake. Očistite zube kako biste spriječili parodontnu bolest. Svakodnevna higijena zuba je najbolja, ali nedeljno četkanje je bolje nego ništa.

Odrežite nokte svakih nekoliko sedmica. Obrišite kutove očiju mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili bilo kakvo pražnjenje. Koristite odvojene tkanine za svako oko tako da ne riskirate širenje zaraze.

Provjerite uši jednom sedmično. Ako izgledaju prljavo, obrišite ih vatom ili mekom vlažnom krpom navlaženom s 50-50 mješavinom jabukovog octa i toplom vodom. Izbjegavajte korištenje pamučnih štapića koji mogu oštetiti unutarnji dio uha. Održavajte kutiju za mačku besprijekorno čistom.

Djeca i ostali kućni ljubimci

Abesinska-mačka-djeca i kucni ljubimci

Aktivni i društveni abesinska mačka je savršen izbor za obitelji s djecom i pse pogodna za mačke. Lako će naučiti sve trikove i voljeti pažnju koju prima od djece koja se prema njemu ponašaju pristojno i s poštovanjem. Dovoljno su inteligentni da se maknu od malih beba, ali zato vole djecu školske dobi jer se podudaraju s njihovom energetskom razinom i znatiželjom.

Ništa ih ne plaši, pogotovo ne psi, i sretno će se sprijateljiti s njima ako im ne zadaju nikakve probleme, također se odlično slažu s velikim papagajima, i ostalim životinjama.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*