Akhal Teke – Zlatni konj pustinje

Akhal Teke

Konji su graciozna i veličanstvena stvorenja koja odišu nekim posebnim oblikom ljepote kakva se rijetko viđa u životinjskom carstvu. Ali koliko god bili lijepi, postoji jedna određena vrsta koja se izdvaja od ostalih. Toliko čak, da je jednom od njih dodjeljena zvanična titula najljepšeg konja na cijelom svijetu.

Najljepši konj na svijetu Akhal Teke
Najljepši konj na svijetu Akhal Teke

Ukoliko postoji misterija kod uzgoja konja i nastanka pasmine u svijetu, onda je to misterija pasmine Akhal Teke. Radi se o pasmini konja izuzetne ljepote i gracioznosti čija je koža neobično tanka, a dlaka poput svile.

Konji ove pasmine su otporni na hladnoću i prilagođeni su životu u teškim klimatskim i drugim slovima. Sa sigurnošću se može tvrditi da je Akhal Teke autohtona pasmina nastala u predjelima Turkmenistana prije 3000 godina.

U oazama oko pustinje Karakum Akhal Teke egzistira hiljadama godina, a od početka vođenja oficijelnih evidencija o karakteristikama pasmine nije došlo do bilo kakvih promjena osnovnih karakteristika ovog konja. Danas je glavni uzgajivački centar smješten u Ašhabadu, a pored njega postoji niz drugih, manje poznatih štala za uzgoj Akhal Tekea, što uz veliki broj privatnih uzgajivača obezbjeđuje pasmini konstantnu brojnost.

Pasmina ima nevjerovatnu snagu, čvrstoću i izdržljivost tako da spada među vodeće svjetske pasmine za prelazak velikih razdaljina bez obzira na konfiguraciju i težinu terena. Kad je riječ o izdržljivosti u svim svjetskim knjigama i časopisima uzima se primjer da su konji ove pasmine 1935. godine prešli razdaljinu od Ašhabada do Moskve koja iznosi 4.152 km i to za 84 dana uz minimalne količine vode i hrane.

U Kini ih nazivaju i rajskim konjima zbog sjajnih, svilenastih dlaka koje ih prekrivaju. Ime je prilično dobro pogođeno, kada se uzme u obzir kako ove životinje prosto sijaju na svjetlosti, kao da su okupani u zlatu. Stručnjaci su analizirali njihovu dlaku da bi otkrili šta tačno stvara ovaj efekat, i otkrili su da je u pitanju struktura same dlake.

Naime, svaka njihova dlaka se ponaša kao pojačivač svjetlosti, i to tako što reflektuje više zraka svjetla nego što prima! Zaista rajska vrsta.

Karakteristike

Kategorija: Lahki toplokrvni konj

Visina: 150-155 cm

Eksterijer: glava vrlo lijepo izgleda i ravnog profila, idealna širina između ušiju, krupne inteligentne oči, široke nozdrve, dug tanak visoko postavljen vrat, duge pravilne i čvste noge. Opšti utisak je impresivan.

Karakter: temperamentan i srčan

Oblast: Turkmenistan

Upotreba: jahaći i takmičarski konj.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*