Akvarij kao životni prostor

Akvarij

Akvaristi danas koriste razne vrste akvarija, ali se oni mogu svrstati u dvije osnovne grupe: slatkovodni akvarij i morski akvarij. Oni se razlikuju ne samo po vrstama riba koje se u njima drže i vodi koja se koristi, nego i po problemima sa kojima se susreću slatkovodni i morski akvaristi.

Akvarij se danas najviše izrađuje od staklenih tabli sastavljenih i pričvršćenih silikonskom gumom. Oni zbog toga ne propuštaju vodu ni poslije dugogodišnje upotrebe. Jeftiniji i jednostavniji akvarij imaju vidljive ivice koje su izglačane i polirane, dok su oni skuplji obloženi dekorativnim okvirima od aluminijuma ili plastike i snabdjeveni su odgovarajućim poklopcima.

U prodaji se mogu naći i akvarij izliveni od plastike u raznim oblicima i veličinama. Oni su nepraktični iz više razloga od kojih su glavni : lako i brzo se oštećuju čime se kvari izgled sadržaja u akvarija, i nedovoljna veličina, jer se izrađuju samo u nekoliko malih razmjera.

Među akvaristima amaterima najpopularniji akvariji su mjere u cm : 60 dužina x 30 širina x 38 visina i 90 dužina x 90 širina x 90 visina. Veoma dobro je imati što veći akvarij, jer je lakše održavanje zdravih riba u njemu, nego u malom akvariju, kao i držanje većeg broja ukrsnih ribica.

Što je sve potrebno za stabilan akvarij

Aquarium

Akvarij se postavlja na stabilnu osnovu-postolje. U prodaji se mogu naći specijalna postolja izrađena od željeznih šipaka, prema veličini akvarija, ali se mnogi akvaristi amateri odlučuju na izradu postolja od cigli ili lahkih građevinskih blokova, koji se mogu podešavati po veličini akvarija.

Zidne police i laki moderni kabineti nisu pogodni za akvarije, zbog teškoća oko rukovanja, također i zbog težine, jer i akvarij srednje veličine, kada se napuni vodom, ima težinu srednje osobe.

Akvarij treba da leži na potpuno ravnoj površini ,zbog toga, ako je potrebno, ispod njega treba staviti podmetač od polisterina. U slučaju potrebe za premiještanjem, akvarij se ne smije nositi sa vodom, šljunkom ili nekim drugim predmetima, ne samo zbog težine, već i zato što je vlažan akvarij klizav i vrlo lako može skliznuti iz ruku i oštetiti se, a samim tim ozlijediti ribe ili im omogućiti šok.

Mjesto za akvarijum

akvarijum

Pri izboru mjesta za akvarij treba voditi računa o tome da se u njegovoj blizini nalazi priključnica za električnu struju, koja je potrebna radi korištenja raznih dodataka za akvarijum.

Mjesto za akvarij treba da je stabilno, jer kada je napunjen vodom, uvijek postoji opasnost od iskliznuća i oštećenja. Također ne treba da bude direktno izloženo suncu, jer sunčeva svetlost utiče na neželjeni razvoj algi, u malim akvarijumima može prouzrokovati povećanu temperaturu vode, naročito ako nije obezbijeđen odgovarajući zaštitni poklopac.

Prije punjenja vodom, novi akvarij treba dobro očistiti i oprati prokuhanom vodom, bez upotrebe hemijskih sredstava, jer se u njima mogu prenijeti neželjeni nametnici. Poslije postavljanja akvarija na postolje treba razmisliti i o njegovom poklopcu, jer je on važan sastavni dio akvarija i opreme. Poklopac štiti vodu od prašine i nečistoće, i služi za zaštitu od prejake svjetlosti.

Kod dobro snabdjevenih prodavača opreme, mogu se kupiti standardni akvarij sa odgovarajućim poklopcima, koji omogućavaju lako dopunjavanje hrane za ribe, zamjenu vode i spriječavanje kondenzovane vode.

Za velike akvarijume izrađuju se i drveni poklopci iz više dijelova, koji se pokreću odvojeno. Poslije postavljanja akvarijuma na postolje i kompletiranja željeznog sadržaja, treba ponovo provjeriti njegov položaj i nivo. U slučaju potrebe korigovanja nivoa, to treba činiti podmetačima za postolje, držače ili nosače, ali nipošto pokretanjem akvarija.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*