Američki Baškirski Kovrdžavi Konj

Američki Kovrdžavi

Konji su prelijepe i graciozne životinje sa karakterističnim osobinama koje ih čine posebnim. Ali ova rasa ima nešto više – prirodno kovrdžavu dlaku – koje ih čini jedinstvenim konjima. Porijeklo Kovrdžavog konja i danas ostaje misterija unatoč velikom nagađanju. Postoje mnoge teorije o tome kako je Kovrdžavi došao u Sjevernu Ameriku, ali konkretnih dokaza koji podržavaju bilo koju od ovih hipoteza još uvijek nema.

“Misterija” je jedina riječ oko koje svi u svijetu mogu da se slože kada se raspravlja o porijeklu neobičnog Američkog Baškirskog Kovrdžavog konja, koji se također naziva,”Američki Kovrdžavi” ili jednostavno Kovrdžavi konj.

Fizičke KarakteristikeKovrdžavi konj

Jedinstvena karakteristika pasmine je, naravno, njihove kovrdže, uključujući grivu i rep, koja je posebno izražena zimi kada dodatno poraste. Karakteriše ga glava srednje veličine sa širokim očima, kraćim  ušima i dobro razvijenim mišićnim vratom.

Snažne su konstitucije i jakih kostiju, značajno kraćim leđima. Visina grebena kreće se od 145-152 centimetra i teže od 360-450 kilograma. Njihova kopita su neobično tvrda, gotovo savršenog okruglog oblika, i pogodna za kamenita područija.

Nevjerojatna osobina Kovrdžavog konja je njihova hipoalergenska dlaka. Dlaka Kovrdžavog konja nema proteina koji su odgovorni za alergijske reakcije kod nekih ljudi, tipa ​​osipa, otežanog disanja, svrbeži očiju, kratkoća daha i zagušenja.

TemperamentAmerički Baškirski Kovdžavi Konj

Kovrdžavi su poznati po svojoj mirnoj, inteligentnoj i prijateljskoj naravi, jednostavni su konji  za dresiranje i mogu biti dobar izbor za početnike u jahanju. Čvrste su konstitucije vrlo su pouzdani i imaju veliku radnu etiku.

Jedna od najboljih osobina Kovrdžavog  je njihova osobnost. Vole ljude. Znatiželjni, inteligentni i razigrani, Kovrdžavi vole društvo ljudi; oni su divni obiteljski konji.

U današnje vrijeme, Kovrdžavi konji su popularni u velikom broju konjičkih disciplina upravo zbog svoje izdržljivosti i fizičke snage. Zbog pitome naravi i poslušnosti posebno su pogodni kao dečiji jahaći konji, također zbog svojih idealnih karakteristika mogu biti odličan izbor za hipoterapiju i terapiju pomoću konja.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*