Andaluzijski konji: sve što trebate znati o pasmini

Andaluzijski konj

Historija

Andaluzijski konj ili kako mu je savremeniji naziv španski punokrvni konj je rasa koja vodi porijeklo sa Iberijskog poluostrva i to iz španskog regiona – Andaluzija, po čemu je i dobio ime.

Pasmina vuče porijeklo iz doba kada je Španjolska bila pod Maurskom okupacijom, a nastala je direktno od Berberskih konja dovedenih sa sjevera Afrike, križanjem sa domaćim postojećim pasminama kao Sorraia poni. Dobiveni konji su preteče današnjih Andaluzijski konja, te su sudjelovali u stvaranju i oplemenjivanju velikog broja današnjih pasmina, u prvom redu Lipicanera i Paso Fina.

Centar uzgoja su danas gradovi Seville i Cordoba, te u samostanu Jerez de la Frontera gdje se uzgajaju još od 1476.godine.

IzgledAndaluzijski

Andaluzijski konji dostižu visinu grebena između 152-160 cm i tjelesnu masu do 500 kilograma. Postoje dva podtipa rase, jedan je krupniji, snažniji i mišićaviji, a drugi sitniji i brži. Kod oba tipa glava je nešto duža, specifičnog izgleda, vrlo slična glavama Berberskih konja.

Vrat je dug i širok, grudi masivne, leđa kratka i široka, zadnje noge jake, sa dobro zaobljenim sapima. Poznati po kvalitetnoj, dugoj, čak valovitoj grivi i repu, te malenim ušima, na nogama nema previše dlaka. Osamdeset posto Andaluzijanaca je dominantno sive boje.

Karakter

Po karakteru ovo je temperamentan konj s mnogim kvalitetima, fantastičnog izgleda a ubraja se u kategoriju lakših konja. Vrlo su inteligentni i osjetljivi, lako trenirani, uvijek osjetljivi i izražajni te iznimno svestrani.

Andaluzijski konj ima značajnu ulogu u razvoju mnogih rasa konja širom svijeta. Najpoznatije rase nastale na bazi ukrštanja sa andaluzijskim konjem su lipicaner, holštajn, mustang, engleski punokrvni, kanadski, kvoter, oldenburg, frizijac i još mnoge.

Namjena

Andaluzijski konj je elegantan konj koji ima prekrasne, izdašne i vrlo ritmične kretnje u hodu, visokom kasu, te laganom kenteru. Njegova je najistaknutija osobina visoka akcija koljena u kasu, što mu daje na luksuziornosti. Od ovoga se konja ne može očekivati velika brzina, ali snaga mu je nedvojbena.

Kombinacijom agilnosti, izbalansiranosti, hrabrosti i prekrasnog izgleda sačinjava idealnog jahaćeg konja. Andaluzer je konj savršen za dresurno jahanje, ali i za tradicionalnu španjolsku koridu, a križanjem sa Engleskim punokrvnjacima dobivamo konje pogodne za preponsko jahanje.

Dostupnost

Andaluzijski, španjolski konji, dostupni su diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike i Australije.

 




Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*