Appaloosa pasmina konja

APALOOSA KONJI

Historija

Konji sa šarama bili su vijekovima ponos Indijanaca u pokrajinama Washington, Oregon i Ajdaho u sjeverozapadnim dijelovima USA. Indijanci ovih područja bili su pravi specijalisti u uzgoju konja sa šarama, koji su kod njih bili na izuzetnoj cijeni.

Pretpostavlja se da su konji sa šarama uvezeni u USA iz Španije oko 1.600- te godine, a zatim prihvaćeni od Indijanaca kao njihovi. Nakon završetka rata 1871.godine, bijeli doseljenici koji su naselili područja koja su ranije držali Indijanci i tada je došlo do potpunog uništenja konja sa šarama. Mnogi su ubijeni, neke su zadržali bijeli doseljenici, a znatan broj je pušten u divljinu.

Većina konja sa šarama koji su dospjeli u ruke bijelaca ubrzo je, zbog ukrštanja sa drugim konjima, izgubila svoje bazne karakteristike i boju. Praktično su preživjeli samo konji koji su bili pušteni u divljinu.

Oko 1930-te godine jedan farmer/Mr.Tompson/ pokazao je veliki interes za očuvanje preostalog broja konja sa šarama iz ovog područja, pa je počeo sa njihovim sakupljanjem i selektivnim uzgojem. U tom periodu im je dodavao i nešto krvi Arapskog konja. Već 1938.godine ustanovljen je i registrovan konjički klub Apaloosa pasmine. Danas Appaloosa broji preko pola miliona jedinki.

Karakteristike

Kategorija: lahki konj,toplokrvni.

Boja: leopard – bijeli s tamnim mrljama po cijelom tijelu, snježna pahuljica – tačke po cijelom tijelu, ali najviše na bokovima, plašt – tamni s bijelim “plaštem” na sapinama, jednobojnim ili tačkastim, mramor – šare po cijelom tijelu, mraz – bijele mrlje na tamnoj podlozi.

Visina: 150-169cm.

Eksterijer: glava srednje veličine ravnog profila, snažan vrat. Kompaktno, kratko tijelo. Izrazito snažne i čvrste noge. Čvrsta kopita sa vertikalnim prugama. Opšti dojam, zbog boje, zadivljujući.

Karakter: inteligentan, dobre naravi i idealan kao dječiji konj.

Oblast-država: sjeverozapadni dio USA.

Upotreba: kućni konj, paradni konj i cirkuski.

Uticaj na formiranje pasmine:
-Arapski konj
-Kvoter konj.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*