Australorp

australorps-kokoš

Australorp su omiljene kokoši u australijskim dvorištima – ima puno dobrih razloga zašto su one tako popularne. Mnogo ukusnih jaja, meso zadovoljavajuće kvalitete, predivnog i miranog temperamenta.    Pročitajte, da bi više saznali o ovoj prekrasnoj pilećoj pasmini.

Budući da je glavni razvoj ove pasmine stvoren u Australiji, Australorp je australska počasna ptica.U razdoblju između 1890. i oko 1900. godine iz Velike Britanije su uvezeni crni orpingtoni koje su tamošnji uzgajatelji križali s langšanom, leghornom, minorkom i plymouth rockom.

Planskom selekcijom od crnog orpingtona stvoren je australorp koji se prema proizvodnom pravcu svrstava u rase kokoši kombinovanih proizvodnih sposobnosti.

Standard

Australorp spada u srednje teške rase kokoši sa blistavim i mekim perijem. Glava je srazmerna u odnosu na tijelo, i na njoj se nalazi krijesta sa pet zubaca, srednje veličine. Kljun je crne boje, blago zaobljen ka dole. Oči su braon boje, a krijesta, lice i podbradnjaci su crvene boje.

Trup se odlikuje izraženim dubinama i širinama. Grudi su pune i dobro zaobljene sa dubokim, čvrstim tijelom. Rep je osrednje veličine i u odnosu na leđnu liniju postavljen pod uglom od 40 do 45 stepeni. Boja nogu je crna, stim što su donji djelovi nogu nešto svjetliji u odnosu na gornje delove.

Prosečna masa pjetla australorp rase je oko 4,5 kg, koka 3,5 kg.

Proizvodne karakteristike australorpa

Australorp se prvenstveno koriste kao kokoš dvostruke namjene, odlikuju se veoma visokom nosivošću jaja, te zadovoljavajućem kvalitetom mesa, ali se uzgaja i kao porodični kućni ljubimci – to je zato što imaju tako miran i dobar temperament.

Godišnje mogu da snesu od 200-250 velikih svijetlo smeđih jaja. Rekord ove rase u broju snesenih jaja je 363 jaja za 365 dana. Ne zahtjevaju nikakvu posebnu brigu, lako podnose hladne zimske temperature,  kao i vruće vrijeme i veoma su otporne na bolesti. Životni vjeka Australorpa je u prosjeku oko 6-10 godina života. Sem Australije, australorp se dosta gaji i u Engleskoj i Americi.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*