BELGIJSKI OVČAR – MALINOA

Belgijski ovčar

Malinoa ili belgijski pastirski pas prvenstveno je radni pas kojeg još uvijek uveliko koriste vojne snage raznih zemalja. Na prvi pogled, Malinoa ili “Mali” sličan je izgledu njemačkog ovčara ali ipak je nešto manje građe. Malinoa je pasmina koja postaje sve češća u velikom broju zemalja kao kućni ljubimac, a ne kao radni psa, i sve više ljudi se upravo opredjeluje za ovu rasu.

Kao i kod svih pasmina i vrsta pasa, važno je da se dobro informišete ako razmišljate o kupnji Malinoe, da budite sigurni da imate dovoljno iskustva, sposobnost i slobodnog vremena jer zahtjevaju dosta pažnje i brige. U ovom članku upoznat ćemo vas s osnovama Belgijskog ovčara, njegovim osnovnim kareakteristikama,temperamentom, i dresurom.

Ova pasmina je priznata 1959. godine. U dostupnoj literaturi navodi se da mu je životni vijek 12 do 14 godina, kako mu i samo ime kaže porjeklo mu je iz Belgije. Temperament: tvrdoglav, radišan, oprezan, prijateljski, zaštitnički, aktivan, samouvjeren. Žutosmeđe boje sa crnom maskom na glavi,odnosno dlakom crne boje. Težina: Mužjak: 29–34 kg, Ženka: 25–30 kg. Visina: Mužjak: 61–66 cm, Ženka: 56–61 cm.

Opći dojam:

Belgijski Malinoa je dobro izbalansiran, elegantan pas, zbog svoje proporcionalne građe tijela. Pas je snažan, okretan, dobro mišićav, oprezan i pun života. Glava im je srednje veličine prekrivena sa kraćim dlakama sa njuškom koja se krećući ka nosu ravmomjerno sužava. Oči su smeđe, po mogućnosti tamno smeđe, srednje veličine, blago bademaste, ne izbočene. Uši su trouglaste, te su krute, uspravne i proporcionalne veličini glave.

Vrat srednje dužine, mišićav i lagano je proširuje prema grebenu. Trebao bi se sužavati od tijela do glave. Greben je nešto veći i nagib prema leđima je ravan, grudni koš nije širok ali je dubok i prostran. Trbuh je umjereno razvijen. Gornji dio gornjeg dijela, relativno kratak, širok i snažan, glatko se spaja u leđa. Rep je jak u podnožju,noge su ravne, snažne i međusobno paralelne. Duljina nogu je proporcionalna veličini psa.

Dlaka bi trebala biti relativno kratka, ravna, dovoljno tvrda da bude otporna na vremenske uvjete, s gustom poddlakom. Dlaka je nešto duža oko vrata, na repu i leđima.

Malinois u radnim ulogama

Belgijski Malinoa je inteligentan, aktivan i svestran pas koji je sposoban učiti i izvoditi široki raspon viših naredbi. Oni se naširoko koriste u različitim zemljama u izrazito raznolikom nizu uloga, uključujući policijski rad, traganje i spašavanje, detekciju njuškanja, osobnu zaštitu, čuvanje imovine i za sportske svrhe. Malinoa je izvorno uzgajan kao pas za zaštitu životinja i stoke, ali danas je mnogo vjerojatnije da će se naći u drugim ulogama.

Malinois unutar domaćeg okruženja

Malinoa psa kao kućni ljubimac relativno je nov u toj ulozi u historiji pasa, a prelaz iz aktivne, radne uloge u obiteljskog kućnog ljubimaca nije uvijek bio jednostavan. Iako dijele mnoge iste značajke odanosti, svestranosti i inteligencije s njemačkim ovčarskim psom, Malinoa je postao popularan samo kao kućanski ljubimac u posljednjih dvadesetak godina i tako još uvijek prolazi razdoblje prilagodbe.

Budući da je Malinoa inteligentan, aktivan i ima puno izdržljivosti, oni će samo napredovati u kućnom okruženju ako im se pruži mnogo mjesta za ove osobine. Nisu prikladni za održavanje u malom stanu sa samo nekoliko kratkih šetnje po danu; da napreduju kao kućni ljubimci, trebaju im puno pažnje, mnogo mentalne stimulacije, puno vremena provedenog vani, i vježbanja.

Opći temperament

Dobro uravnotežen i sretan Malinoa je prijateljski, zaštitni, inteligentan, oprezan i dobrodušan. Oni su teški radnici s puno izdržljivosti i među najaktivnijima pasminama pasa, zajedno sa Sibirskim Haskijem i Border Collieom u smislu njihovih potreba za vježbanjem.

Bez dovoljno vježbi i stimuliranja, Malinoa će uskoro biti destruktivan i početi prikazivati probleme u ponašanju, što ih čini loš izbor za neiskusne vlasnike koji ne znaju kako osigurati odgovarajuće potrebe njihovog psa.

Oni također imaju relativno snažan lovački instinkt, a to treba uzeti u obzir unutar domaćeg okruženja gdje susjedi mogu držati manje kućne ljubimce kao što su mačke ili zečevi.

Dresiranje i obuka

Malinoa je vrlo inteligentan i više nego sposoban zadržati širok raspon naredbi za obuku, ali kako bi ih mogli učinkovito dresirati, najprije morate steknuti njihovo poštovanje. Malinoa je pouzdani pas, pa je važno da njihov trener bude uvjeren i iskusan te sposoban preuzeti ulogu nad psom.

Obuka bi trebala početi od mlade dobi, a često napreduje mnogo brže nego što to čini za mnoge druge pasmine, koje bi potencijalni trener itekeko trebao biti svjestan!
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*