Belgijsko plavo govedo: sve što trebate znati o pasmini

Belgijsko plavo govedo
Historija

Kao što to ime govori, Belgijsko plavo govedo potječe iz središnje i gornje Belgije. Tokom druge polovice 19. vijeka, iz Velike Britanije u Belgiju izvezli su bikove Shorthorn kako bi poboljšali domaća goveda koja su prvenstveno bila mliječni tip. Neki izvori također navode uvođenje uzgoja Charolea takom 19 -og vijeka.

Između 1920. i 1950. postojao je aktivan odabir za ovu dvostruku namjenu životinja. 1950. – 1960. godine načinjen je potez u korist životinja s teškim mišićima. Pravi proboj došao je 1960-ih s razvojem ekstremnih karakteristika dvostrukih mišića. Kao rezultat vještog odabira, rođeno je ‘Plavo govedo’ kakvao danas poznajemo.

Karakteristike

Belgijsko plavo govedo je velika životinja s zaobljenim obrisom i istaknutim mišićima. Ramena, leđa i butna muskulatura snažno su mišićavi. Ima fine, ali jake noge i lako se kreće.

Boja im varira od bijele, plavkaste, crne do kombinacije ovih boja, mada se mogu javiti genotipovi sa crvenom bojom. Pasmina je generalno mirnog temperamenta.

Za ovu pasminu je karakteristična hipertrofija stražnjeg sapnog mišićja, što se naziva dvostruka maskulinost. Izražena muskulatura doseže do skočnog zgloba. Dvostruka maskulinost je karakteristika pasmine koja se počinje izražavati u uzrastu od četiri do šest tjedana. Jedna genska specifičnost je odgovorna za takav rast mišića.

Belgijsko plavo govedo posjeduje gen koji kontrolira izlučivanje miostatina, proteina koji normalno stopira rast mišića poslije određene dobi. Zbog ove greške u genetskom kodu dolazi do povećanja broja mišićnih vlakana (hiperplazija), uslijed čega dolazi do prekomjernog rasta mišićnih stanica

Selekcijom i metodama uzgoja ovaj defekt je pažljivo prenošen kroz generacije više od jednog vjeka. Gen se prenosi dominantno te se i u križanju sa drugim rasama može koristiti u cilju proizvodnje veće količine mesa.

Ova pasmina ima dug, dubok i širok trup. Tjelesna masa bikova varira između 1.100 i 1.300 kg, a krava između 700 i 900 kg. Visina bikova u grebenu je 145 do 150 cm, dok su krave visine 135 do 140 cm.

Kao moderna pasmina, belgijsko plavo govedo izvanredno je zbog svoje:
  • Jednostavnosti teljenja
  • Kratkog razdoblja trudnoće
  • Dobre mobilnost i strukture
  • Izvrsnog temperamenta
  • Dobro razvijenih mišića
  • Visokog stupanja usklađenosti
  • Preciznost, dobrih veličina
  • Kapaciteteta za razvoj mladog mesa
  • Visoke učinkovitost hrane za tov

Budući da je tovna rasa, vrlo je ranostasna pa u rasplod može ući već sa 12 mjeseci, ali se ipak preporučuje da se koristi kasnije, barem sa 14 mjeseci. Kada se pare sa svojom pasminom, teljenja su vrlo teška, budući da je telad krupnija.

Često se zbog toga plotkinje moraju podvrgnuti carskom rezu, prvenstveno zbog lošije građe zdjelice krava ove pasmine, a što im značajno skraćuje rasplodni vijek. Ukoliko se koriste kao terminalna rasa u programima križanja u tovu, ti problemi su svedeni na minimum.

Bikovi ove pasmine često se koriste u programima uporabnog križanja s holštajnom jer daju manju telad, a teljenja su uglavnom laka. Što se tiče mliječnosti, količina mlijeka koju krava proizvede je dovoljna da se odhrani tele.

Meso

U opsežnom 3-godišnjem testu, koji je izvršio USDA u Centru za istraživanje mesa, Clay Center, Nebraska, Belgijsko plavo govedo testirano je s industrijskim standardnim Warner-Brazner shear testom za nježnost. Belgijska plava goveda imala su nižu vrijednost od sadašnjeg Hereford-Angusovog prosjeka, 12,8 prema 12,9, s usporedivom nježnosti i okusa na osjetilnoj ploči. Belgijska plava stoka također je imala manje od polovice masnog pokrivača. Belgijsko plavo također je pokazalo 16% manje marmoriranog mesa i 14.2 više mesa na rebrima od prosječnog trupla.

Zbog specifičnih problema u reprodukciji i uzgoju ove pasmine, njezina zastupljenost ne zadovoljava potražnju za mesom. Iako kod ove pasmine postoje određeni problemi, meso im je vrlo kvalitetno. Budući da je veoma rijetko na tržištu, meso belgijskog plavog goveda dostiže ogromne cijene i služi se u najelitnijim restoranima, mekše je i sočnije od mesa drugih pasmina.

Distribucija

Belgijsko plavo govedo dobiva popularnost kao pasmina govedine širom svijeta i sada se može naći u Europi, Brazilu, Americi, Kanadi i Novom Zelandu.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*