Beršir je veoma rijetka rasa svinja i jedna od najstarijih pasmina. Potiče iz engleske grofovine po kojoj je dobila i ime. Rasa je razvijena polovinom 19. vijeka ukrštanjem većeg broja pasmina. U stvaranju ove pasmine su učestvovale engleska keltska svinja, kineska, sijamska i sufolk rasa, kao i napolitanska, portugalska i eseks svinja.
Karakteristike Berkšir svinje
Boja:
Crne boje sa karakterističnim bijelim šarama na vrhu nuške, donjim dijelovima nogu i repa.
Tijelo:
Rasa proporcionalne građe, srednje veličine i snažne konstitucije, kratkim vratom i jakim nogama.
Glava:
Relativno kratka njuška. Profil glave je jako ugnut, odnosno prelomljen. Uši su srednje i uspravne. Noge su slabe u odnosu na telo.
Veličina:
Srednje veličine pasmine, krmače teže oko 220 kg a mužijaci 280kg.
Temperament:
Dobroćudne izuzetno mirne naravi, veoma radoznale i prijateljski nastrojene životinje.
Proizvodne Karakteristike
Berkšir rasa je srednje plodnosti. Dobra majčinska sposobnost s visokom proizvodnjom mlijeka ukoliko je ishrana pravilna. Prase 8-9 prasadi po leglu. Prvih sedam mjeseci prasad su slaba, a zatim se dobro razvijaju. Sa sedam meseci postižu 90 do 100 kg težine.
Randman mesa je dobar. Kod mlađih grla iznosi oko 77% , a sa starošću povećava se na 85%. Meso je dobrog kvaliteta,cjenjeno zbog ukusa i sočnosti. Sadrži više masti, tako da se meso duže kuha na visokoj temperaturi. Berkšir se odlikuje dobrom otpornošću.
Leave a Reply