Bernski planinski pas informacije o pasmini

Bernski - Planinski - Pas

Bernski planinski pas iznimno je svestran radni pas porjeklom sa švicarskih farmi, a stvoren je, kako bi čuvali stoku, vukli stočna kola, bili čuvari i vjerni pratioci. Oni su jedna od četiri vrste švicarskih planinskih pasa i jedina s dugom dlakom.

Dobro obučeni Bernski pas je izvrstan pratilac koji će obožavati cijelu porodicu. Vole djecu i čak će srdačno pozdraviti pridošlice u kući, pod uslovom da imaju odgovarajuću socijalizaciju. Nema mnogo pasmina s većom predispozicijom za prijateljstvo. Stoga, ako ste spremni za izazov, nikada nećete požaliti što ste nabaviti Bernskog planinskog psa.

Historija Bernskog planinskog psa

Bernski planinski pas je vrsta pastirskog psa koji potiče iz okolice Berna u Švicarskoj. Ovo je vrlo stara pasmina koja se pojavila još u vrijeme Neolitika. Vijekovima se uzgaja u predjelu Berna u podnožju Alpa i koristi se kao pas čuvar, gonič stoke i pas za vuču. Prvobitno ime Durrbachler dobio je po istoimenom zaseoku „Durrbachler“ kod Rigisberga gdje su ovi dugodlaki trobojni psi bili posebno brojni.

1910.godine na izložbi u Burgdorfu gdje su farmeri doveli svoje Durrbachlere, izloženo je 107 primjeraka ovog psa te je od toga dana ova pasmina nazvana „Bernski planinski pas“. Pasmina je standardizirana, kako po boji tako i po karakteru te su postali vrlo popularni u Švicarskoj, Njemačkoj i susjednim zemljama. Danas je Bernski planinski pas, zahvaljujući svom karakteru poznat širom svijeta najviše kao porodični pas, ali i pas čuvar, pas za vuču i spasilac za izvlačenje iz ruševina i lavina.

Izgled Bernskog planinskog psa

Bernski planinski pas je prepoznatljiv po svojoj dugoj blještavoj, trobojnom dlakom (crna, bijela, smeđa). Osnovna boja je crna s crvenim oznakama tipa paleža iznad očiju, na obrazima, po predprsju, prednjim i zadnjim nogama te ispod repa. Na glavi, grudima, šapama i vrhu repa ima bijele oznake, tipičnog rasporeda za trobojne pse.

Bernski planinski pas izgled

To je snažan i pokretan radni pas sa snažnim i kompaktnim tijelom i čvrstim nogama. Postiže očekivanu težinu od 40-55 kilograma. Visina odraslih ženki je 58-66 centimetara, a mužjaka 60-70 centimetara. Pojedine pasmine mogu biti manji ili veći.

Temperament Bernskog planinskog psa

Bernski planinski pas je ljubazan, inteligentan i budan pas. Poznati su po tome što su odani, nježni, željni zadovoljstva i inteligentni, lako ih je trenirati , ako im dopustite vrijeme da analiziraju ono što želite. Najviše od svega, imaju sretan stav o životu. Uvjeren je u sebe, dobre naravi, nikad nije agresivan ili sramežljiv. Vole provoditi vrijeme s porodicom i biti uključeni u porodične aktivnosti.

Njihova veličina jedna je od njegovih najistaknutijih obilježja, i naravno, rani trening i socijalizacija je neophodna kako bi ih naučio kako se ponašati ispravno u kući, s ljudima i ostalim životinjama.

To je pas koji nikada ne spava i najmanji šum kojeg uzrokuje stranac, probudi ga i na njega reagira. Pas je pri tome miran, nikada ne laje previše i ugristi će samo onda kada je to neizbježno. Posebno ljubomorno čuva djecu i žene. U tim trenutcima nikakva prijetnja ga ne može zaustaviti. Moguće ga je dobro trenirati te je stoga korišten i kao spasilački pas.

Njega i održavanje

Bernski planinski psi nisu dobar izbor za ljude koji žive u stanu ili nemaju veliko, ograđeno dvorište na kojem se mogu igrati. Kuća s velikim, sigurno ograđenim dvorištem je definitivno najbolji izbor. Budući da je radni pas, oni imaju mnogo energije, pa su im potrebne i snažne dodatne vježbe najmanje 30 minuta svakog dana.

Svojim debelim, zgodnim krznom, Bernski pas je prirodno prikladan za hladnu klimu. Vole se igrati u snijegu. S druge strane, sa svojim crnim kaputom i veličinom, skloni su toplinskom udaru. Ne dopustite im da naporno vježbaju kada je jako vruće; ograničite vježbu na rana jutra ili navečer, kada je hladnije.

Bernski planinski pas njega

Što se održavanja Bernskog planinskog psa četkanje nekoliko puta sedmično pomaže smanjiti količinu dlake oko kuće i čuva krzno čisto i ne zamršeno. Povremeno kupanje , svaka tri mjeseca, zadržat će njihov uredan izgled. Očistite zube najmanje dva ili tri puta sedmično da se ukloni nakupljanje kamenca i bakterije koje vrebaju u njemu. Dnevno četkanje je još bolje ako želite spriječiti bolesti desni i loš zadah.

Podrezivanje nokata jednom mjesečno ako ih vaš pas ne troši prirodno kako bi spriječilo bolne i urasle nokte. Ako ih čujete kako klikaju po podu, oni su predugi. Uši treba provjeriti sedmično, crvenilo ili loš miris, što može ukazivati na infekciju. Kada provjeravate uši psa, obrišite ih pamučnom lopticom navlaženom nježnim, uravnoteženim sredstvom za čišćenje uha kako biste spriječili infekcije.

Ishrana

Dijeta bernskog planinskog psa treba formulirati za velike pasmine s visokim energetskim i tjelesnim potrebama. Posavjetujte se sa svojim veterinarom kako biste dobili savjete o tome kako hraniti svog bernskog planinskog psa i koje su točne veličine porcija. Njihove prehrambene potrebe će se mijenjati kako rastu od štene do odrasle dobi i starije dobi.

Osnovni sastojci svake prehrane su bjelančevine, masti, vitamini, minerali, ugljikohidrati i voda. Bjelančevine su bitne za rast zbog esencijalnih aminokiselina, posebno još kod rasta i razvoja štenaca. Masti služe kao izvor energije te daju psećoj hrani dobar okus i izgled dlake i kože. Voda mora biti dostupna psu u svakom trenutku.

Djeca i ostali kućni ljubimci

Bernski planinski pas je izvrstan porodični ljubimac i obično su nježni i sa djecom koja su ljubazna i oprezna sa životinjama. Budući da su tako veliki, mogu nehotice naletjeti na vrlo malu djecu. Kao i kod svake pasmine, uvijek biste trebali naučiti djecu kako se približiti i dodirnuti pse, te uvijek nadzirati bilo kakve interakcije između pasa i male djece kako bi se spriječilo grizenje ili povlačenje uha ili repa s jedne ili druge strane.

Bernski planinski pas djeca i ostali kućni ljubimci

Objasnite svom dijetetu da se ne dira nijednog psa dok jedu ili spavaju ili da pokušavaju uzeti hranu od psa. Niti jedan pas, bez obzira na to koliko je prijateljski, ne smije biti ostavljen bez nadzora s djetetom. Dobro slaže s drugim kućnim ljubimcima, premda što je veća razlika u veličini, to je potrebno više nadzora i obuke kako bi svi bili sigurni.

Zdravlje i karakteristične bolesti

Bernski planinski pas imaju brojne zdravstvene probleme zbog svoje male genetske osnove, a možda i zbog drugih neotkrivenih razloga.

Trenutno je životni vijek Bernskog planinskog psa relativno kratak, otprilike šest do osam godina, iako je posljednjih godina očekivani životni vijek narastao na oko deset godina. To može biti posljedica odgovornijeg uzgoja i poštivanja genetskih uslova.

Često se ovi psi kupuju a da se malo se zna o njihovoj zdravstvenoj historiji. Ne podržavajte neodgovorne uzgojne prakse.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*