Bolest plavog jezika-zaštitite svoje ovce

Bolest plavog jezika

Pojam

Bolest plavog jezika (BPJ) je virusna ne-kontagiozna zarazna bolest domaćih (ovce, koze i goveda) i divljih preživača. Bolest se ne prenosi kontaktom između životinja već virus prenose komarci (Culicoides). Od bolesti plavog jezika ne obolijevaju ljudi, a bolest se suzbija zbog utjecaja na stočarstvo i
zdravlje životinja. Klinički znakovi bolesti najčešći su i najizraženiji u ovaca. U goveda i koza u pravilu nastaje skrivena infekcija bez vidljivih kliničkih znakova.

Simptomi

Oboljenje se može prepoznati po slijedećim simptomima: prvenstveno povišenom temperaturom, praćenom otežanim disanjem, krvarenjima, naglašenom mršavosti, modrim (cijanotičnim, plavim) sluzokožama, otokom glave i vrata, hromošću i krivim vratom. Jezik je često plav (modar, cijantoičan) i otečen,te ne može stati u usnu šupljinu.

Preventivne mjere

Primjenite insekticid u i oko štale ili ostalih objekata u kojima držite životinje.
Postavljanje zaštitne mrežica od komaraca – komarnike, na prozore i sve otvore u objektima gde držite životinje. Ovo je mala investicija u odnosu na materijalne gubitke koje možete imati ukoliko se životinje zaraze.
Tretirajte stajnjak i vodene površine pogodne za razvoj insekata koji prenose plavi jezik, odgovarajućim sredstvima protiv ovih insekata.
Tretirajte životinje koje su u riziku da obole (goveda, ovce itd.) efikasnim sredstvima protiv insekata (repelentima) koji, ukoliko je moguće, nemaju karencu.
Obavezno se obratite veterinaru ukoliko postoje i najblaže sumnje da nešto nije u redu sa vašim životinjama. Dobro je obratiti se veterinaru i za dodatne informacije u vezi sa ovom bolesti.

Kako se liječi bolest plavog jezika

Specifične terapije nema, a prognoza je neizvjesna. Prilikom pojavljivanja bolesti, potrebno je primjeniti striktnu stamping out metodu koja podrazumjeva ubijanje i neškodljivo uklanjanje leševa, a u slučaju da se bolest širi i da duže traje sprovode se: vakcinacija svih preživara kao hitna mjera, svi preživari u krugu od 100 kilometara zatvaraju se u štale, sprovodi se godišnja vakcinacija ovaca na teritoriji cjele države, sprovodi se kontrola i uništavanje insekata itd.

 

 

 

 

 

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*