BOSANSKI BRDSKI KONJ

Pasmina Bosanski poni razvijena je u brdovitim predjelima Bosne ukrštanjem Tarpan ponija sa Arapskim konjima koje su u ove krajeve doveli Turci prilikom njihovog osvajanja ovog područja. Radi se o jednoj od rijetkih autohtonih pasmina formiranih na području Balkana, čije osnovne karakteristike pokazuju da je Bosanski poni vrlo kvalitetna pasmina brdskog ponija.

U krajevima gdje je pasmina formirana rijetko se koristi pojam ”poni”, pa je za pasminu uobičajen naziv Bosanski brdski konj, iako po zvaničnoj svjetskoj klasifikaciji spada u kategoriju ponija. Zbog neselektivnog uzgoja pasmina često pokazuje znatna odstupanja u pogledu strukture tijela i visine, tako da bi u dosta slučajeva pasmina mogla biti svrstana i u kategoriju lahkih konja srednje kvalitete.

Bosanski poni se odlikuje izuzetnom snagom, žilavošću i otpornošću, a zadovoljava se skromnom ishranom i smještajem , pa je kod domaćeg stanovništva veoma cijenjen. Tokom drugog perioda postojanja Bosanski poni je korišten za različite namjene, počev od vojne konjice, zatim za prevoz i prenos svih vrsta tereta, za poljoprivredne radove i konačno kao jahaći konj.

Uzgoj Bosanskog ponija u prošlosti je prolazio kroz niz kritičnih faza izazivanih čestim ratovima na Balkanu i okolini, ali je ova pasmina uvijek uspijevala preživjeti i ciklično povećavati broj jedinki.Bosanski brdski konj1

Karakteristike

  • Kategorija:poni
  • Boja:dozvoljene sve standardne boje.
  • Visina:do 145 cm.

Eksterijer

Lijepo oblikovana glava ravnog profila. Snažan vrat. Čvrsto kompaktno tijelo. Leđa srednje dužine. Snažne i izražene grudi. Prednje noge imaju pravilan stav, dok je stav zadnjih nogu“sabljast“.

Karakter

Inteligentan,poslušan,siguran.

Oblast-država

Bosna i Hercegovina.

Upotreba

Jahaći i radni poni širokih mogućnosti.

Danas se ta pasmina suočava sa nestankom. Ergele Borike i Žiga su jedine u BiH koje se bave uzgojem bosansko-brdskog konja,o preostalim konjima brine se i jedan Slovenac. Utemeljio je ergelu u Zagorju na Savi u centralnoj Sloveniji i pobrinuo se da u idućih 200 godina ovu pasminu pokuša zaštititi od nestanka.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*