Crveni Holštajn

Crveni holstajn

Crveni holštajn je rasa goveda poreklom iz SAD-a. Nastala je od uvezenih crveno bjelih goveda iz Holandije, ali i upotrebom crveno bjelih grla iz populacije crno bjelog holštajna. Crveni holštajn kao rasa je priznata 1936. godine. Intenzivnom selekcijom u poboljšanim uslovima ishrane i njege, dugi niz godina stvaran je crveni holštajn, rasa specijalizovanog mliječnog smjera, koja se odlikuje ranostasnošću, visokom mliječnošću i dobrim muznim karakteristikama.

Izgled

Crveni holštajn po eksterijernim karakteristikama je sličan crno bjelom holštajnu, razlikuje se od njega samo po boji dlake i nešto je manjeg formata.

Boja dlake je crveno bjela, na bjeloj osnovi, crvena polja. U jednom periodu prilikom stvaranja ove rase, selekcijski cilj je bio da goveda ove rase nemaju veliku bjelu obojenost, tražilo se da odnos crvenih i bjelih polja bude 50:50 procenta, danas se taj kriterijum ne poštuje. U odnosu na rase od kojih je stvorena, dosta je uvećala format, ima finiju konstituciju i smanjila je muskuloznost.

Crveni holštajn je rogata rasa, ima vjenčast oblik rogova, a glava mu je uska i izdužena. Vrat je dug, elegantan i ima đerdan. Greben je istaknut, a leđna linija ravna. Grudni koš je dubok, uzan, širi se od prednjeg ka zadnjem djelu. Rebra su ravna, postavljena pod kosim uglom. Sapi su prostrane velike površine, ali muskuloznost sapi nije previše izražena. Vime je odlično razvijeno, apsolutno i relativno. Koža je nepigmentisana, nema pigmentacije. Visina grebena kod krava je u intervalu od 130 do 140 cm, a bikova od 150 do 160 cm.

Masa teladi na rođenju je od 40 do 50 kg. Tjelesna masa krava je od 650 do 750 kg, a bikova 1100 i više kg.

Proizvodne karakteristike

Crveni holštajn je rasa specijalizovanog mliječnog smjera. Proizvodnja mlijeka za jednu standardnu laktaciju u SAD-u i Kanadi iznosi prosečno 9500 kg mlijeka.

Meso je lošeg kvaliteta, radman klanja je 50%. Crveni holštajn je svjetska rasa. U SAD-u i Kanadi je jedna od najznačajnijih mliječnih rasa. U Evropi je dosta zastupljena, posebno u Holandiji i Nemačkoj, jer je vršeno pretapanje crveno belih Holandskih i Nemačkih goveda u crveni holštajn.

Za govedarstvo na našim prostorima ima veliki značaj, jer se koristi za oplemenjivanja simentalske rase goveda u programima oplemenjivanja gde su forsirane osobine mliječnosti i muznosti.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*