Danski landras

Danski landras

Danski landras jedna je od najboljih bijelih plemenitih pasmina svinja koja je nastala ukrštanjem domaće danske svinje i velikog jorkšira.

Prvo stado danskog landrasa registrovano je 1896. godine. Zatim započinje ozbiljno poboljšanje ove rase a ispitivanje proizvodnje i kvaliteta su postali sastavni dio programa poboljšanja danskih svinje. U Danskoj 1931. godine osniva se nacionalni komitet za uzgoj i proizvodnju danskog landrasa.

Izgled

Danski landras dijagram

Ove svinje imaju srednje dugu i široku glavu sa teškim i oborenim ušima.Vrat je srednje dug i povezan je dobro sa trupom. Leđa srednje široka i ravna. Butovi su puni, duboki i široki, dok su plećke slabije razvijene. Koža i dlaka su nepigmentirane. Prednji dio tijela slabije razvijeno od zadnjeg ,noge su jake, čvrste pravilnih stavova. Nerasti u zreloj dobi imaju 200-250 kg, a krmače 180-200 kg.

Proizvodne karakteristike

Ova bijela svinja poznata je po svojoj dobroj plodnosti i odličnim majčinskim osobinama (brižna i pažljiva majka). Krmača prasi prosječno 10 -12 živih prasadi težine oko 1,2 kilograma koji za 30 dana dostižu tjelesnu masu od 7-7,5 kg. Sa 6 -7 mjeseci tovljenici imaju 100 kg. Dnevni prirast tovljenika 700-750 g; nerastići u testu 890 g uz utrošak 2,28 kg hrane za 1 kg prirasta. Nazimice su sposobne za reprodukciju s navršenih 7 mjeseci.

Da bi imala monopol za uzgoj ove izuzetno vredne pasmine, Danska je branila izvoz danskog landrasa. Kako su se i u drugim zemljama razvijale visoko-mesnate svinje Danska je ukinula zabranu izvoza. Rezultat ovog poteza je nedovoljna rasprostranjenost Danskog landrasa.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*