Decembarski radovi na pčelinjaku

Decembarski radovi na pčelinjaku

Ukoliko su pčelinja društva dobro pripremljena za prezimljavanje onda u decembru nema mnogo posla na pčelinjaku. Međutim, i u takvim uslovima ima određenih poslova koji su značajni da bi njihovo odlaganje moglo imati štetne posljedice za pčelinja društva. Zato u decembru na pčelinjaku treba obaviti slijedeće poslove:

  • Kontrola leta, u slučaju da su zatvorena ledom ili uginulim pčelama, potrebno ih je pažljivo uloniti.
  • Obezbjediti aposolutni mir na pčelinjaku, zaštiti košnice od potresa, i prisustva domaćih i divljih životinja.
  • Izvršiti kontrolu funkcionalnosti ventilacije.
  • Povremeno slušno i vizualno provjeriti što se događa unutar košnice.
  • Educiranje – proučavanje pčelarske literature tokom zime.

Čišćenje leta

U ovom mjesecu su česte velike sniježne padavine, pogotovo u višim predjelima. Ne treba se plašiti da će snijeg zatvoriti leto i da u košnicu neće doprijeti čist vazduh. Svijež snijeg je rastresit i porozan, pa kroz njega vazduh lako prolazi u košnicu. S druge strane, topli vazduh iz košnice pomalo izlazi kroz leto pri čemu otapa snijeg uz zid košnice iznad leta.

Problem može da nastane kada se snijeg topi preko dana na letu i krovu košnice stvarajući vodu na poletaljki koja se u toku noći smrzne, uslijed čega postoji mogućnost da led potpuno zatvor leto. Ukoliko takvo stanje potraje duže vremena to se može odraziti na normalno zimovanje pčela.

Zbog toga povremeno treba leta na košnicama pregledavati, i u slućaju potrebe pažljivo ih očistiti od leda, snijega i mrtvih pčela radi dovoda čistog vazduha. Ovaj posao treba vrlo pažljivo obaviti, kako bi se pčele što manje uznemiravale.

Snijeg sa krova košnice ne treba skidati, jer bi se time pčele samo uznemiravale, a on je inače dobar izolator, pa će njegovo zadržavanje na krovu košnice u hladnim zimskim danima imati pozitivan učinak.

Zimski pregledRadovi na pčelinjaku-Decembar

Po zvuku koji dolazi iz košnice možemo vrlo pouzdano da utvrdimo da li pčelinje društvo normalno prezimljuje. Pa tako pčelinje društvo koje normalno zimuje ima, ravnomjeran i prilično tih zvuk. Ovaj zvuk najlakše je provjeriti plastičnim ili gumenim crijevom čiji se jedan kraj stavi u uho, a drugi na leto, i osluškuje se kako pčelinje društvo zimuje odnosno da li se normalno ponaša.

Nenormalno stanje u košnici zapazi se i bez upotrebe crijeva, jer je zujanje mnogo jače i čuje se ponekad i na odstojanju od jednog metra od košnice. To je znak da nešto nije u redu, da je društvo bez hrane, bez matice ili je u košnici pretoplo ili nema dovoljno vazduha.

Ako se primjeti na letu usitnjeno saće i dijelovi pčela, a zujanje je pojačano, odmah moramo da posumnjamo da je u košnici ušao miš i uznemirava zimsko klube. Ukoliko je dovoljno toplo oslobađanje od miša možemo izvršiti na licu mjesta, međutim ukoliko je hladno košnica se odnosi u topliju prostoriju i tamo obavlja taj posao.

Ukoliko pčele gladuju ili je pčelama suviše hladno onda im je zujanje oštro ali vrlo tiho i čuje se u svakom dijelu košnice. To je znak da se klube razrijedilo zbog potrage za hranom, a nema dovoljno snage da se koncentriše i u cjelosti preseli na drugi kraj košnice gdje se nalazi hrana. Ovakva društva treba prihranjivati.

Neophodno usavršavanje

Decembar je mjesec idealan za edukacije, odnosno teoretsko usavršavanje: čitanje pčelarske literature, posjeta predavanjima koje organizuju pčelarska udruženja i slično.

Mnogo je knjiga o pčelarstvu i učenje svega o tim slatkim kukcima može vam pomoći. Budite pozitivni i krenite u novu sezonu sa dobrim prognozama. Iskustvo koje ćete steći biće neprocjenjivo važno za vašu budućnost kao pčelara, zato učite kad god vam se ukaže prilika.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*