Dijareja kod pasa – Savjeti i liječenje

Proljev kod pasa

Dijareja ili proljev je čest problem kod pasa, često zato što će pas staviti gotovo sve u usta, a jedan od najčešći razlog proljeva kod pasa je nepravilna ishrana. To može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, od kojih neki zahtjevaju veliku pažnju, pogotovo ako je dijareja ozbiljna ili se često javlja.

Dijareja psa: Na šta treba obratiti pažnju

Proljev je zapravo stolica sa povećanim postotkom vode i može biti popraćena povraćanjem , gubitkom apetita, gubitkom težine, bolovima u trbuhu, i drugim simptomima.

Primarni uzroci dijareje kod pasa

Proljev koji se iznenada javlja kod inače zdravog psa često je posljedica, stresa, nenadane promjene u prehrani ili virusnih, bakterijskih i parazitskih infekcija.

Kronični proljev može biti uzrokovan alergijama , stresom, nekim vrstama parazita, bakterijskih infekcija, pankreatične bolesti, upalne bolesti crijeva, sindroma iritabilnog crijeva, nekih vrsta raka i bolesti izvan gastrointestinalnog trakta (npr. zatajenje jetre ili bolesti srca).

Neposredna briga za dijareju kod pasaBoja stolice kod psa

Ako je vaš pas jako mlad ili veoma star, pozovite svog veterinara za savjet kako upravljati dijarejom. Ove skupine mogu postati ozbiljno oslabljene čak i kada boluju od relativno blagog proljeva. Takođe, pozovite svog veterinara ako je dijareja vašeg psa česta,obilna i vrlo vodena; ako stolica sadrži krv ili je tamna, odmah se posavetujte sa veterinarom, kao i ukoliko je ljubimac letargičan, u bolovima ili povraća. To su znaci potencijalno ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Ali ako je vaš pas inače zdrav i odrastao razumno je da pokušate sa kućnim tretmanom.

Za pse koji imaju samo dijareju:

  • Uverite se da pas ima dosta čiste vode kako bi se izbegla dehidracija. Podsticati psa da pije. Ako je potrebno, uz vodu ponudite razređenu piletinu ili govedinu.
  • Dajte psu mali obrok kuhane bijele piletine (bez kostiju ili kože) i bijele riže. To može biti ishrana psa dok se konzistencija stolice ne vrati u normalu.
  • Ako proljev traje više od 24 sata ili se stanje vašeg psa pogoršava u bilo kojem trenutku, nazovite svog veterinara odmah.

Za pse s dijarejom koji su povraćali samo jedanput ili dva puta:

  • Uklonite svu hranu 12 sati.
  • Da biste izbjegli dehidraciju, psu ponudite male količine vode često tokom dana. Ako je potrebno, uz vodu možete ponuditi i razrijeđenu pileću ili goveđi juhu.
  • Ukoliko pas nije povraćao najmanje šest sati, ponudite malu količinu kuhane bijele piletine (bez kostiju ili kože) i bijele riže.
  • Pričekajte dva sata. Ako pas ne povraća onda ponudi još jedan mali obrok kuhane piletine i riže.
  • Nastavite s ovim tretmanom, postupno povećavajući količinu hrane koja se nudi na svakom obroku i produžavajući vrijeme između obroka sve dok se konzistencija stolice ne vrati u normalu.
  • Ako proljev traje više od 24 sata ili se stanje vašeg psa pogoršava u bilo kojem trenutku, nazovite svog veterinara odmah.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*