Domaća balkanska rogata koza

domaća koza

Domaću balkansku rogatu kozu uglavnom susrećemo u nižim i višim područjima golog i pokrivenog krša Bosne i Hercegovine . Zbog jako skromnih zahtjeva u ishrani, otpornosti i pokretljivosti koza se uspješno gaji u područjuma koja nisu pogodna za gajenje ovaca, kao kršoviti i strmi tereni obrasli šikarom. Ovo je jedna od autohtonih rasa koza na područiju Bosne i Hercegovine.

Izgled

Glava balkanske koze je srednje duga sa karakterističnim dugim, tamnim i grubim svaijenim rogovima prema unatrag. Tijelo joj je obraslo dugom i gustom kostrijeti crne, bijele ili smeđe boje, a ima i šarenih varijanti grla. Vrat im je dug i tanak i srednje mišićav, a prsa uska i plitka. Zdjelica im je uska a vime maleno i slabo razvijeno. Visina grebena kod koza iznosi 60 – 65, a jaraca oko 70 cm. Prednji dio trupa slabije je razvijen u odnosu na stražnji. Noge su tanke, ali čvrste, dok su papci dosta tvrdi i prilagođeni kamenitim krškim terenima.

Proizvodne karakteristike

Domaća balkanska koza je tipičan primer primitivnih rasa slabih produktivnih osobina.Tjelesna masa odraslih ženki iznosi 30- 40, a mužjaka 40- 60 kg. Tokom 5 – 6 mjeseci laktacije proizvede 100 – 150 litara mlijeka. Ženska jarad su sa 7 – 8 mjeseci dobi spolno dozrela za rasplod. Pri jarenju redovito ojari jedno jare. Najznačajnije karakteristike domaće koze su skromne proizvodne sposobnosti, dobro prilagođavanje različitim uslovima gajenja i skromni zahtjevi u pogledu ishrane. U odnosu na plemenitije pasmine, otpornije su na lošije uvjete držanja i nisu izbirljive u ishrani.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*