Dorper ovce bez vune

dorper ovce

Uzgoj – Dorper ovce

U našim krajevima nepostojeća ali u svjetu poznata i cjenjena tovna rasa. Dorper potiče iz Južne Afrike, zemlje sa dugom tradicijom uzgoja prvoklasnih tovnih grla (lle de france i Burska koza). Ova rasa je nastala zahvaljujući naporima u Južnoj Africi, s ciljem da se dobije tovna rasa ovaca gotovo bez vune i rasa koja je pogodna za uzgoj u surovim i sušnim regionima Južne Afrike sa veoma malom količinom padavina (4-6 cm godišnje).

Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i čvrstoći Dorper je vrhunski pretraživač terena i u stanju je da iskoristi svaki raspoloživi travni materijal (korovske i druge biljke) pa čak je u stanju da brsti (nisko rastinje i žbunje) bilo šta što joj se nađe na  veoma oskudnim pašnjačkim terenima, i po tome se razlikuje od svih drugih stvorenih rasa ovaca na svjetu,

Selekciju su od južnoafričkih farmera najprije preuzeli Amerikanci, koji su zaslužni za dobre proizvodne rezultate ove rase.Dorper ovce Postoje dva varijeteta – sa bjelom i crnom glavom.

Glavna prednost rase je kratka vuna koja ne zahjteva strižu već se obnavlja prirodnim putem. Ova osobina ne bi predstavljala problem sa hladnoćom u našim klimatskim uslovima jer dorper ovca ima veoma debelu kožu.

Dorper je ekonomski povoljna pasmina,otporne su na bolesti te posjeduje meso visokog kvaliteta sa veoma malim udjelom masti.

Dorper je danas brojčano druga najveća pasmina u Južnoj Africi s više od 10 milijuna glava (preko 1/3 ukupnog broja ovaca). Posljednjih godina Dorper je postao popularan na Bliskom istoku, Kini, Kanadi, Australiji, i SAD-u,gdje je među najbrže rastućim pasminama.

U Evropi ova vrsta se širi relativno kratko. Tek 1994. godine počeo je da se uzgaja u Nemačkoj . U Češkoj je većina uzgajivača ove pasmine je povezana u Dörper Udruženje CZ www.dorper.biz , koja je članica Svjetske federacije nacionalnih udruženja ovaca rase Dörper Svjetska federacija Dörper uzgajivača .
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*