Engleski Buldog

Engleski Buldog

Engleski buldog, prva asocijacija Smijeh, ljubav i lice koje svi obožavaju. Pasmina koju je odabrala većina koledža, kao i američki marinski korpus, kao maskota koja ih predstavlja zbog svog tvrdog i upornog karaktera. Taj pas je, naravno, buldog!

Ponekad se naziva engleskim buldogom ili britanskim buldogom, pasmina je porijeklom iz Engleske i ima tešku krvavu prošlost. Nastala je od borbenih mastifa koje su Rimljani donijeli na Britanske otoke, a koristili su ih u krvavom sportu zvanom bullbaiting. Danas, međutim, buldog po izgledu samo malo podsjeća na svoje pretke. Unatoč njegovom još grozničavom izgledu, teško bi vam bilo naći psa slađeg i dražesnijeg raspoloženja.

Engleski buldog – Historija

Buldog je danas puno drugačiji pas od svojih predaka. Pasmina Buldog porijeklom od drevnih pasa mastifskog tipa razvijena je u potpunosti u Engleskoj. Prvo spominjanje pasmine bilo je 1500. godine. Tada žestoki psi korišteni su u praksi zvanom „ujed bika“, koji je uključivao hvatanje psa za bikov nos.

Ujedanje bikova zapravo je imalo svrhu; mislilo se da njeguje bikovo meso. Dugo godina se govorilo da ta praksa “razrjeđuje” krv bika i čini njegovo meso nježnijim nakon klanja. To je uvjerenje bilo toliko snažno da su mnoga područja u Engleskoj imala zakone koji zahtijevaju da bikovi budu izgriženi od strane psa prije nego što budu zaklani.

Više od toga, bio je to popularan sport u vrijeme kada nije bilo profesionalnih sportova, TV emisija, filmova ili videoigara. Ljuti bik bacio bi psa u zrak svojim rogovima ako bi mogao, na zadovoljstvo užasne publike. Pas bi, s druge strane, pokušao da se uhvati za bika, obično za njušku, i da ga pritisne za tlo jakim bolnim ugrizom. Sport je bio popularan, a i samo klađenje na navedene borbe bikova i pasa.

Srećom, ova „igra“ je nakon višegodišnje polemike ukinuta 1835. godine Zakonom o životinjama. Nakon toga ova rasa prestaje imati „svrhu“ i lagano odlazi u zaborav. Grupa entuzijasta nastavila je sa uzgajanjem buldoga u namjeri da stvore manje agresivnu rasu. Rezultat je današnji buldog. Standard rase postavljen je 1878. godine u Londonu od strane Engleskog Buldog kluba.

Engleski buldog – Tjelesne Karakteristike

Budog je rasa karakteristično široke glave i vrata. Tijelo je jake i snažne konstitucije,prekriveno naborima. Najveći nabori kože se nalaze na čelu. Oči su crne i okrugle, njuška kratka i nabijena, vilica i čeljusti široke, a uši preklopljene unatrag. Rep je kratak i nisko nošen. Dlaka je kratka i laka za održavanje, a najčešće je smeđe, riđe, tigraste, bijele ili šareno bijele boje. Rasa spada u srednje velike pse. Mužjaci su nešto krupniji, visine u grebenu između 31 i 40 cm, a težine od 23 do 25 kg. Ženke su visine od 31 do 38 cm, i težine između 22 i 23kg.

Engleski buldog – Temperament

Engleski Buldog-Temperament

Društven i sladak, ali s reputacijom hrabrosti koja ga čini odličnim čuvarom, Buldog je ljubavnik, a ne borac. Dostojanstven je više nego živahan iako povremeno tvrdoglave prirode. Buldog je ljubazan i ugodan; on se slaže sa svima. Može biti spor učenik, ali kad nešto sazna, dobio je to zauvijek. Buldozi nisu skloni lajanju. Obično je njihov izgled dovoljan da uplaši uljeze.

Na temperament utječe niz faktora, uključujući nasljednost, trening i socijalizaciju. Štenad lijepog temperamenta znatiželjni su i razigrani, spremni prilaziti ljudima. Odaberite štene koje se nalazi na sredini puta, a ne onog koji tuče svoje prijatelje, ili onog koji se skriva u kutu. Uvijek upoznajte barem jednog od roditelja – obično je majka ta koja je na raspolaganju – kako biste osigurali da oni imaju lijepe temperamente u kojima vam je ugodno. Susret sa braćom i sestrama ili drugom rodbinom također je od pomoći za procjenu kakvo će štene izgledati kad odraste.

Kao i svaki pas, Buldozima je potrebna rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, znamenitostima, zvukovima i iskustvima – kada su mladi. Socijalizacija pomaže da vaše štene Bulldog odraste u dobro izgrađenog pas. Izlaganje posjetiteljima redovno i vođenje u zauzete parkove, prodavaonice koje dopuštaju pse i laganim šetnjama u susret komšijama pomoći će mu i u usavršavanju njegovih društvenih vještina.

Engleski buldog – Njega

Buldozi su neaktivni u zatvorenom prostoru i ne zahtijevaju mnogo vježbanja (iako ih svakodnevno treba šetati kako ne bi dobili na težini). Oni su kućni psi i vole opušteni način života. Nakon otprilike 15 minuta igre, spremni su za odmor. Ova niska do umjerena razina energije čini Buldoga prikladnim za bilo koju kuću, od stana do kuće s dvorištem. Možete voditi Bulldoga u šetnju kilometar ili dva tokom hladnog dijela dana, ali on će biti jednako zadovoljan kratkom šetnjom i ulicom.

Zbog svoje građe lica, buldozi ne vole ni u ekstremno vruće ili hladno vrijeme. Oni dišu teško kada je vruće i ne otpuštaju toplotu dobro. Posebno su osjetljivi na toplotni udar. Samo pola sata na otvorenom, pri temperaturama od 30 stupnjeva, može ih ubiti. Osigurajte mu klimatizirano okruženje i obilje vode. Buldozi također nisu plivači. Njihove masivne glave povlače ih ravno dolje. Ako imate bazen zaštitite svojg buldoga od takvih mjesta.

Buldog vjerojatno neće biti zvijezda pokusa pokornosti, ali jednom kad nešto nauči, nikad to ne zaboravlja. Najbolje uči kroz zabavne treninge koji uključuju ponavljanje i pozitivno nagrađivanje kroz hranu i pohvale.

Engleski buldog – Ishrana

Engleski buldog -Ishrana

Preporučena dnevna količina: 1/2 do 2 šalice visokokvalitetne hrane za pse dnevno, podijeljene na dva obroka.

Koliko vaš odrasli pas jede, ovisi o njegovoj veličini, dobi, izgradnji, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne treba im svima ista količina hrane. Gotovo je sigurno da će visoko aktivnom psu trebati više od psa sa kauča.

Lako je prehraniti buldoga, ali debljina može napregnuti njegove zglobove, tako da mu se ne smije dopustiti da se udeblja. Održavajte svog odraslog buldoga u dobroj formi mjerenjem njegove hrane i hranjenjem dva puta dnevno, a ne da hranu stalno ostavljate u zdjeli. Ako niste sigurni je li prevelika težina, dajte mu praktični test. Ruke postavite na njegova leđa, palčeve uzduž kičme, s prstima ispruženim prema dolje. Trebali biste biti u mogućnosti osjetiti njegova rebra, ali ne i snažno pritisnuti. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vježbanja.

Engleski buldog – Boja Krzna i Njegovanje

Krzo vašeg buldoga treba biti ravno, kratako, fine teksture, glatko i sjajno. Ima meku, labavu kožu, posebno na glavi, vratu i ramenima. Glava mu je prekrivena teškim naborima i ima dva labava nabora na grlu (od vilice do grudnog koša), čime se formira takozvano nazubljenje.

Bulldogs dolaze u raznim bojama: crvena tigrasta; sve ostale tigraste nijanse; kruto bijelo; čvrsta crvena, smedja (blijedo krem do svijetloplave, blijedo žuto ili žuto crveno; šaren (veliki mrlje dvije ili više boja). Čvrsta crna nije uobičajena i ne može joj se puno diviti.

Jednom sedmično četkajte glatku, finu dlaku Bulldoga čvrstom četkicom. Svakodnevno obrišite lice vlažnom krpom vodeći računa da očistite bore. Obavezno potpuno osušite unutrašnjost bora nakon što ih operete. Neki predlažu brisanje bora maramicama za bebe koje sadrže lanolin i aloe veru. Ako je koža vašeg buldoga izrasla unutar bora, zamolite svog veterinara da vam preporuči umirujuću mast. Nakon što ste očistili bore, operite nos svog buldoga i nanesite ga vazelinom kako bi bio mekan i spriječili da postane suha i ljuskava.

Ako možete izdvojiti vrijeme da ga četkate više od jednom sedmično, to će vam pomoći da smanjite količinu dlake koja se nakupi na vašoj odjeći i namještaju.

Ostale potrebe za njegom uključuju brigu o noktima i zubnu higijenu. Obrežite nokte svog buldoga jednom ili dva puta mjesečno.

Četkajte zube najmanje dva ili tri puta sedmično – svakodnevno je bolje – da biste uklonili kamenac i bakterije. Počnite kada je vaše štene mlado, pa će se na njega naviknuti.

Dok njegujete provjerite ima li čireva, osipa ili znakova infekcije poput crvenila, nježnosti ili upale na koži, u ušima, nosu, ustima, očima i na stopalima. Uši bi trebale dobro mirisati, bez previše voska, a oči bi trebale biti bistre, bez crvenila.

Engleski buldog – Djeca i Drugi Kućni Ljubimci

Njegov simpatičan temperament i velikost čine Buldog izvrsnim pratiteljem za djecu, čak i malu. Uvijek podučavajte djecu kako prilaziti psima i dodirnuti ih te uvijek nadgledajte bilo kakve interakcije između pasa i male djece kako biste spriječili neželjene situacije. Naučite dijete da nikada ne prilazi nekom psu dok spava ili jede ili da pokušava oduzeti psu hranu. Nijedan pas nikada ne smije biti bez nadzora s djetetom.

Svojom tihom prirodom, buldozi se odlično slažu i s drugim kućnim ljubimcima, psima i mačkama.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*