Escherichia coli infekcija kod mačke

E.Coli

Pitanje:

Imam kastriranog macka starog 5 godina, kojem je pronadjena eserihija koli u mokraci (po rijecima njegovog veterinara srednja upala mokracnog kanala, sa 400 000 bakt jedinica). Jedini simptom koji mačak ima jeste sto, kada ide da izvrsi malu nudzu,pocinje da se trese tj da dize donji dio ledja u zrak. Nema povisenu tjelesnu temperaturu,jede kao i inace, i generalno se ponaša normalno.

Prije nego je dao uzorak urina radio je samo ultra zvuk na kome se vidjelo da ima upalu mokracnog mjehura i primao je antibiotike 12 dana. Dok ih je primao prestao se tresti i sve je bilo ok.. No medjutim nakon prestanka tih terapija ponovo je treskanje pocelo pa smo radili te nalaze gdje je ustanovljena e coli.

Veterinar mi je za nju dao tablete Klavuxil i savjetovao da mu dajem caj od brusnice. Te tablete je primao 10 dana, i opet prestao se tresti. Cim sam i to prestala mu davati macak se opet poceo tresti pa smo mu produzili na jos 10 dana.

On znaci bude ok sve dok je pod terapijom ali cim prestane sve bude po starom. Nakon sto zavrsim sa tabletama veterinar je rekao da opet radimo ultra zvuk, ali ja nisam sigurna da ce ovih dodatnih deset dana istjerati tu bakteriju a mislim da i moji veterinari ne znaju sta tacno da rade pa se obracam vama za neki savjet. Da li ste se susretali sa ovakvom dijagnozom prije i kako ste je lijecili. Hvala unaprijed.

Odgovor veterinara:

Poštovana, nakon dugotrajnog korištenja antibiotika trebalo bi da je problem E.Colli riješen. Vaš mačak dok je na antibioticima upala se smanjuje odnosno nestaje i zato simptomi izostaju. Nakon prestanka terapije vraćaju se što ukazuje na neki drugi problem npr. tipa kamenca. Kamenaca ima raznih tipova i teško ih je nekad primijetiti na ultrazvuku. Ne znam da li ste detaljno pratili urin kod mačaka nakon samog akta uriniranja i da li ste primijetili nešto neobično.

Osim kamenca sve češći problem kod mačaka spominje se Idiopatski cistitis ( onaj kojem se ne zna uzrok), a dijagnoza se postavlja isključivanjem bolesti bubrega, bubrežnih kamenaca kao i kamenaca mokraćne bešike, raznih infekcija urinarnog trakta kojima može biti uzrok virusi, bakterije, gljivice, itd., anatomske abnormalnosti, benigni i maligni tumori, traume, itd..

Ukoliko se recimo radi o virusnih infekciji antibiotik neće djelovati i problem ostaje. Nadalje i u veterinarstvu se sve više spoznaje problem stresa kod životinja koji može imati ozbiljnih problema i reperkusije, ovdje u konkretnom slučaju, na urinarnog traktu. Samo kratki opis kako to izgleda; stres pridonosi lučenju određenih tvari na krajevima živaca koje mogu uzrokovati bol, oteknuće, mikro krvarenja te na kraju oštećenje zida mokraćne bešike a to za rezultat ima prodor mokraće u sam zid bešike što dovodi do nastanka upale.

Znači, potrebno je dosta vremena i posjeta veterinaru da bi se otkrio stvarni uzrok. Nadam se da sam vam barem malo pomogao.

Srdačan pozdrav.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*