Francuska pasmina ovaca Berrichon du Cher

Berrichon du Cher

Berrichon du Cher je tipična francuska ranostasna pasmina ovaca koja se gaji za proizvodnju mesa i vune. Nastala je u centralnoj Francuskoj krajem XVIII vijeka ukrštanjem merino ovaca sa engleskim mesnatim pasminama.

Izgled Berrichon du Cher

Ovce Berrichon du Cher su velike životinje. Uglavnom su bijele boje s bijelom glavom, a lice je uglavnom bez vune. Imaju duboko i široko tijelo sa dobro zaobljenim grudima, jake, kratke i mišićave noge. Leđa su duga, široka i također veoma mišićava.

Težina odraslih ovnova se kreće od 110 do 150 kg, a mladi ovnovi od 6 mjeseci dostižu težinu između 60 do 80kg. Ženska odrasla grla dostižu težinu od 70 do 100kg, a sa 6 mjeseci starosti ženska grla teže između 50-60kg.

Prinos u vuni kod ovce je 4 do 4,5 kg, dok ovnovi tu prednjače te se težina kreće od 4 do 5,5kg. Vuna je bijela i ima finoću vunskih vlakana od 25, 5 do 30 mikrona.

Francuska pasmina ovaca Berrichon du Cher

Proizvodne karakteristike Berrichon du Cher

Plodnost pasmine kreće se između 140-160%, a u nekim stadima i od 180-200%. Jagnjad ove pasmine dostižu težinu od 27-30 kg sa 70 dana, a u starosti od tri mjeseca prosečna težina jagnjadi je preko 35 kg.

Dnevni prirast jagnjadi je između 350-450 g/dan. Preko 70 % trupova jagnjadi ocenjuje se odličnim ocjenama i sa dobrom konzistencijom mesa. Neka studijska ispitivanja u Francuskoj i Nemačkoj su pokazala da je ova rasa svrstana iznad prosjeka u odnosu na druge rase.

Ovce Berrichon du Cher su vrlo izdržljive pasmine. Dobro su prilagođeni svojim lokalnim klimatskim uvjetima. Veoma otporna pasmina, jer se najviše gaji u planinskim predelima i visoravnima, centralne Francuske, dobro podnosi i oskudnije pašnjake.

Ovce imaju dobar materinski instikt i lako se prilagođavaju različitim uslovima i načinima držanja, ovo je jedan od razloga zašto se izvozi u druge zemlje, naročito u Nemačku, Austriju, Češku, zatim V.Britaniju, Kanadu i dr.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*