FRIZIJSKI KONJ

Frizijski

Frizijski konj je autohtona holandska pasmina koja spada u red najstarijih svjetskih pasmina konja. Pasmina je razvijena u pokrajini Frizija, u sjevernom dijelu Holandije, poznatoj po uzgoju krupne stoke sa karakterističnim crno – bijelim šarama.

Prema pouzdanim podacima, preci Frijzijskog konja živjeli su na ovim prostorima prije više od hiljadu godina. Sve od 16-og vjeka Frizijski konji korišteni su za obavljanje teških poljoprivrednih radova, zatim za vuču teškog tereta, a bili su posebno cijenjeni kao dobri konji za potrebe vojske. U tom periodu bili su znatno teže građe i imali su sporije pokrete.FRIZIJSKI KONJ

Tokom 16 – og i 17 – og vjeka vršena su sistematska ukrštanja sa Andaluzijskim i Berberskim konjima. Nakon završenog procesa ukrštanja Frizijski konj je postao lakše građe, elegantnijeg izgleda, slobodnijih pokreta čija ljepota je naročito pri kasu, a od Berberskog konja naslijedio je stamenost i izdržljivost .

Rodovnik pasmine otvoren je 1879.godine, a 1913. godine osnovao udruženje uzgajivača Frizijskog konja čiji je osnovni zadatak bio da podstiče uzgoj i čuva čistošću pasmine. I pored toga, u periodu između 1930. i 1940. godine prijetila je opasnost od izumiranja pasmine. Početak Drugog svjetskog rata signalizirao je naglu potražnju za konjima koji bi služili u vojna svrhe, pa je porastao interes za uzgojem Frizijskog konja.

Od 1990-te godine Frizijski konj je postao izuzetno popularan u internacionalnim razmjerama, tako da su osnovane brojne ergele za njihov uzgoj širom svijeta. Razlog tome je njegovo sve veće korištenje za vuču paradnih kočija, gdje u paru po dva, četiri ili šest imaju veličanstven izgled, zatim njegovo korištenje kao jahaćeg konja opšte najmene, te sve veća prisutnost ove pasmine u cirkusima gdje privlače neobično veliku pažnju djece i odraslih.

Pored toga, u pojedinim djelovima Europe, posjedovanje para Frizijskih konja postalo je stvar prestiža, što je također imalo znatan uticaj na povećanje popularnosti pasmine.Frizijski konja

Karakteristike

Kategorija: lahki konj, hladnokrvni,

Boja: isključivo crna,

Visina: 150-160 cm,

Eksterijer: duga glava lijepog izgleda. Visoko postavljen i povijen vrat. Kompaktno, snažno tijelo. Kratke elegantne noge sa izraženim kičicama. Gusta i duga dlaka glave i repa.

Karakter: dobroćudan, poslušan i energičan.

Država porijekla: Holandija.

Upotreba: jahaći konj opšte namjene i paradni konj.

Nekoliko bića na ovom svijetu su veličanstveni kao konji. Sa svojim jakim i plemenitim izgledom imaju tendenciju da zadive ljude oko sebe.

Frederik ima 9 godina i uvezen je u SAD iz Nizozemske.

On je vrlo rijedak konj koji je osvojio brojne nagrade za svoj apsolutno prekrasan izgled, a kad pogledate ove slike shvatiti ćete i zašto…

 
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*