Travnički kratkokljuni golub

Travnicki kratkokljubi golub

Historija

Pored svoje burne prošlosti Travnik ima dugu tradiciju u gajenju golubova. Stari dio grada sastoji se od mnoštva ulica i sokaka u kojima je skoro svaka druga kuća gajila golubove. Tako nije ni čudo što je upravo ovdje nastala jedna vrlo lijepa vrsta golubova – “Travnički kratkokljuni golub”. Historija Travničkog kratkokljunog goluba počinje 1950. godine.

Travnički kratkokljuni golub nastao je oko 1950. godine ukrštanjem više kratkokljunih golubova i to: Praškog kratkokljunog, Bečkog kratkokljunog i Berlinskog kratkokljunog goluba. Masovnim odgojem počinje se 1965. godine, da bi osnivanjem društva u Travniku 1982. godine došlo do prvog radnog standarda. Do današnjeg izgleda Travničkog kratkokljunog goluba došlo se strpljivim radom duži niz godina, nakon čega je sudijska organizacija zvanično usvojila standard travničkog kratkokljunog goluba 10. februara 1992. godine u Doboju.

Standard

Opšti izgled: Golub je sitnijeg izgleda, skladnih proporcija, sa širokim zaobljenim grudima. Živahne je prirode, veoma dopadljiv i atraktivan golub. Spada u grupu visokoletača kratkog kljuna, koji lete visoko u dobro zatvorenom jatu. Tijelo je dosta kratko, koso nošeno tako da se horizontalnom linijom zatvara ugao od 45 stepeni pa i više. Perje je čvrsto zategnuto, čvrsto priljbljeno uz tijelo i sjajno.

Glava: Mala okruglasta, dužina nešto veća od širine, bez kape (krune). Čelo se prema kljunu strmo spušta i sa kljunom čini liniju bez udubljenja.

Oči: Biserne boje sa malom zjenicom, a očni okviri su tanki jednostruki, ravni, sivkaste boje.

Kljun: Kratak, dužine 7-10 mm mjereno od zvala do kraja kljuna, debljine 6-8 mm u korjenu, zatvoren, malo povijen na dole, sivkasto-crne boje, (što tamniji to bolji). Nosne bradavice su tanke i bijelo naprašene.

Vrat: Srazmjerno debeo, prema glavi se sužava, malo lučno povijen.

Grudi: Široke, visoko nošene, blago isturene naprijed, mišićave, dobro razvijene i zaobljene.

Leđa: U ramenima široka, prema repu se srazmjerno sužavaju.

Krila: Dobro razvijena, naliježu na repna pera (rep), ali se ne ukrštavaju, nešto su kraći od repa.

Rep: Uzak sastoji se od 12-14 pera, pljosnat, prati liniju, ali ne dodiruju tlo (podlogu).

Noge: Kratke, široko usađene crvene boje, glatke i ne operjane. Nokti na prstima su sivkasto crne boje (u korelaciji sa kljunom).

Boje i šare:
Bijela, boja je po tijelu čisto bijela i snježna.Rodasta, osnovna boja je bijela dok su dužina krilna i repna pera sivkastocrno oivičena (špicevi krila i rub repa). Crna, osnovna boja je crna sa sjajnim prelivom. Tigrasta, osnovna boja je crna (poprskana bijelim perjem) može biti manje i više tigrasta, a ne po leđnim i repnim perajima. Plavkasto-siva sa prugama, osnovna boja je izmješana sa plavim i sivim tonovima, zelenkastim sjajem preliva, a preko krila ima dvostruke pruge tamno-sive boje.

Veće greške: Uglasta, ravna velika i pljosnata glava, dugačak tanak, sivi ili bijeli kljun. Crven oči, a okviri široko crveno i žuto obojeni. Glomazna tijela, horizontalno držanje tijela, operjane noge, primjese crvene, žute i braon boje u perju.

Manje greške: Oči malo mutne, rozikaste, očni okviri malo svijetli i bijeli, nokti šarene boje, krila duga kao rep, ukrštanje krila (malo) kad rep ponekad dodiruje tlo, sitnije greške u prugama kod prugastih.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*