Hanoverska Pasmina Konja

Hanoverski konj

Hanoverski konji imaju savršen izgled. Oni su oduvijek bili pomagači i prijatelji za mnoge generacije ljudi. Ali, pored asistenata, postoje i konji, stvoreni posebno za sport. Ova pasmina je Hannover jedna od najpoznatijih, bez koje konjički sport ne bi postao ono što je sada.

Historija formiranja Hannover konja

Tokom 1844.-te godine usvojen je poseban zakon prema kojemu su za priplod mogli biti korišteni samo pastusi kojima ja specijalna komisija davala prolaznu ocjenu. Rodovnik pasmine otvoren je 1888.-me godine.

U periodu Drugog svjetskog rata Hanoverski konj je bio korišten i za vojne potrebe, što je još više uticalo na rast potražnje za konjima ove pasmine. Tako je Hanoverski konj postao najpopularnija pasmina u Evropi koji su korišteni za vuču kola i za vojne potrebe. Poslije Drugog svjetskog rata rekreativno jahanje i takmičenje u pojedinim disciplinama postepeno dobivaju na značaju,na šta odmah reaguju uzgajivači Hanoverskog konja, koji pokušavaju osnovne karakteristike svoje pasmine prilagoditi novim zahtjevima.

S tim ciljem oni uvoze nove pastuhe Engleskog Čistokrvnog konja, Arapskog i Anglo-Arapskog konja koje pare sa kobilama Hanoverskog konja. I ovaj pokušaj dao je izvanredne rezultate pa ubrzo Hanoverski konj postaje jedan od najboljih takmičarskih konja u svijetu.

Ključ uspjeha treba tražiti prvenstveno na primjeni vrlo strogih kriterija uzgoja, kao i oslanjaju na naučna istraživanja u oblasti konjogojstva. Hanoverski konji su osvajali prva mjesta na brojnim međunarodnim takmičenjima, a imaju zlatne medalje iz svih disciplina zastupljenih na olimpijskim igrama. Konji ove pasmine vrlo su elegantni, snažni i imaju lahke pokrete. Atletske su građe što im omogućava dobre rezultate kod preskakanja prepona, a elastični pokreti i poslušnost kod dresure.

Karakteristike pasmine Hanoverski konja

  • Kategorija: lahki toplokrvni konj.
  • Boja: kestenjasta, riđa, smeđa, siva.
  • Visina: 160-170CM.
  • Eksterijer: lijepa glava, ravnog profila na dugom vratu. Vrlo elegantno tijelo, atletske građe. Dobro postavljene mišićave noge.
  • Karakter: inteligentan, poslušan, srčan.
  • Oblast-država: Njemačka.
  • Upotreba: sportski natjecateljski konj.

Konji ove pasmine vrlo su lijepi gracioznih pokreta, prema mišljenju stručnjaka, ovo je jedna od najboljih pasmina, uzgojenih u cijeloj historiji uzgoja konja. Sami jahači imaju vrlo visoko mišljenje o Hannoveru. Nije uzalud da je pasmina vodeća u natjecanjima.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*