Holstein (crno-bijeli)

Holstein

Holsteinova pasmina potječe iz Europe. Glavni razvoj ove pasmine dogodio se prije otprilike 2.000 godina u djelu zemlje koju danas poznajemo kao Nizozemsku. Izvorne jedinke bile su crne životinje i bijele životinje Batavaca i Frizija, europskih migranata koji su se naselili u regiji Delta Rajne prije oko 2.000 godina. Ukrštanjem ovih životinja evoluiralo je u učinkovitu, crnu i bijelu mliječnu kravu visoke proizvodnje.

Holštajn je danas vodeća mliječna rasa goveda u svetu. Skoro sve poljoprivredno razvijene zemlje svoju nacionalnu proizvodnju mlijeka zasnivaju na iskorištavanju njenog genetskog potencijala za visoke prinose ove životne namirnice.

Karakteristike

Holstein je prepoznatljiva svojim bojama i izvanrednoj proizvodnji mlijeka. Holsteini su velika stoka s uzorcima crno-bijele boje. Postoji i tkz. crveni Holstein koji ima crveno-bijelu dlaku (2-3%). Crvena boja holštajn rase je recesivno svojstvo, koje se jedno vrijeme smatralo nepovoljnom varijantom i intezivno se isključivalo iz priploda.

Zdrava telad od Holsteina teži 90 kilograma ili više pri teljenju. Zrela Holsteinova krava teška oko 700 kg i visoka 150 cm na grebenu.

Holsteinova junica može se uzgajati u dobi od 15 mjeseci, kada teže oko 360 kg. Poželjno je da ženke Holsteina budu prvi put između 24 i 27 mjeseci starosti prilikom telenja. Dok neke krave mogu živjeti znatno dulje, normalni produktivni život Holsteina je šest godina.

Prosječna proizvodnja za sve Holsteine upisane u službene američke programe za testiranje proizvodnje 1987. godine iznosila je 17.408 kilograma mlijeka, 632 kilograma masnoća i 550 kilograma proteina godišnje.

Koliki je genetski potencijal mliječnosti holštajnske rase najbolje ilustruju proizvodni podaci za 3 vrhunska grla, zabilježeni u knjizi rekorda. Tako je krava Beecher Arlinda Ellen 7 336 725, još 1975. godine, za 365 dana proizvela 25.247 kg mlijeka sa 2,8% masti (714 kg masti). Zatim, grlo Robton Suzet Pady dalo je 26.953 kg mlijeka sa 3,9% masti i 3,4% proteina. Najnoviji rekord odnosi se na kravu La-Foster Blackstar Lucy-607, koja je za 365 dana imala proizvodnju od 34.175 kg mlijeka, 789 kg masti (2,31%) i 983 kg proteina (2,88%).

Statistika

Holstein je danas vodeća mliječna rasa goveda u svetu. Vrlo lako se prilagođavaju svim sistemima upravljanja i korištenja. Mogu se držati na travnjaku ili u sistemima miješanih uzgajališta s dvogodišnjom ispašom ili se smjestiti na farmu tokom cijele godine. Ne samo da su Holstein prikladni za low-cost (koji malo troše) sisteme uzgoja, oni su također izrazito pogodni kao krave u mliječnoj industriji u intenzivnoj poljoprivredi.

Međutim, Holsteini, u usporedbi s prirodnim pasminama, nisu otporni na toplinu i bolesti kada su u teškim agroekološkim područjima. Njihova reakcija na takve uvjete je smanjena proizvodna sposobnost.  U slučaju unakrsnog uzgoja s prirodnim pasminama, teladi pokazuju veću toleranciju na toplinu i postižu se veće proizvodne brojke nego u slučaju križanja s drugim kulturnim pasminama.

Holsteini proizvode snažne teladi s naglaskom brzog rasta, rane zrelosti i jednostavne njege. Ako se njima dobro upravlja, oni ne pokazuju probleme s plodnosti.

Poznato je da vrhunska proizvodnja holstein grla proizvodi do 30.000 litara mlijeka u 365 dana neprekidnom proizvodnjom, većim prihodima nad troškovima hrane, neusporedivom genetskom zaslugom i prilagodljivost širokom spektru ekoloških uvjeta. Takvi uvjerljivi dokazi o genetskoj superiornosti stvorili su aktivno izvozno tržište za Holsteinovu genetiku. Trenutno žive jedinke Holstein, mužjaci i smrznuti zametci i sjeme se izvoze u više od 50 zemalja i koriste se opsežno za poboljšanje stranih zaliha hrane i prihoda od proizvođača mliječnih proizvoda.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*