Kadaknat kokoš super piletina prirodno crnog mesa

Kadaknat ili kalimasi koka,vodi porjeklo iz indijske provincije Mađa Pradeš, koju nazivaju i ,,srcem Indije”. Nalazi u centralnom djelu te ogromne države. Odlikuje je vrlo vruća i surova klima, s obzirom da je prilično udaljena od okeana koji okružuju indijski podkontinent. Međutim, kao toplo rijekama umreženo podnevlje,ova oblast je bogata florom i faunom među kojima se nalazi i kadaknat kokoš. Naviknuta je na ekstremne vrućine,ali u čijem mesu i jajima mnogi naučnici vide spas od bolesti naročito povišenoga holesterol u krvi .

Eksterijer

kokoš-kadaknatSpecifična po tome što ima izrazito crno perje. Mada može biti još zlatna, pa čak i šarena. Ono što je zaista zanimljivo jeste da su koža ispod perja,u potpunosti tamni, pa i crni. Što je agronome i poljoprivrednike zainteresovalo za ovu vrstu koju Evropa i SAD tek otkrivaju jeste ljekovitost jaja i mesa. Jako ukusni i bogati mineralima i proteinima sa vrlo malim sadržajem masti. Pogodni  za ishranu kod ljudi koji su skloni povišenom holesterolu i šećeru.U uslovima opšteg siromaštva i vruće i surove klime centralne Indije, prije svega meso ove koke se koristi za poboljšanje imuniteta. Samim tim i smanjenjem  simptoma mnogih hroničnih oboljenja, srčanih teškoća, steriliteta. Za ovu vrstu se pročulo zato što su plemena ove centralne indijske države pila krv ove kokoši,kako bi ublažila tegobe mnogih mentalnih i hroničnih oboljenja. Dok su samo meso ove kokoši tretirali kao afrodizijak.

Proizvodne karakteristike

Smatra se da u mesu ima od 18 do 20, čak i 25 % proteina i samo između o,73 do 1, 05% holesterola. Kod bijelih kokoši nivo holesterola od 13 do 25%. U mesu i jajima ima 18 vrsta amino kiselina koje su dobrodošle našem organizmu, ali i vitamine B1, B2, B6, B12, vitamin E, niacin, kalcijum, fosfor, gvožđe i druge minerale zbog čega se njeno meso prije svega smatra ljekovitim.

Meso ove kokoši je mekano, fine teksture i dobrog je ukusa. Sama vrsta s lako gaji na područjima sa velikim temperaturnim razlikama. Ali mora se biti obazriv s obzirom da je navikla na ekstremne temperature, lošu ishranu. To međutim nije garant da bi opstala u nekim drugim hladnijim djelovima svjeta s obzirom na specifičnost klime i podneblja iz koga dolazi.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*