Kako kupiti dobrog priplodnog ovna

ovan-za-priplod

 1. Ispitati testise, ne bi trebalo da previše vise ili budu previše okrugli.
2. Podignite svaku nogu i ispitati da li su papci zdravi, posebno ispod.
3. Opipajte mišiće oko butina i sapi, trebalo bi da budu jaki.
4. Vuna ne bi trebalo da bude iskrzana.
5. Stomak ne bi trebalo da bude previše pun.
6. Ovan bi trebalo da je oprezan i njegova čula oštra.
7. Proverite starost gledajući zube – što mlađi ovan, to ćete ga duže koristiti.

Kupovina priplodnog ovna za vaše stado ovaca je veoma važna ekonomska odluka. Ukoliko je to jedini ovan koji će biti korišten u stadu, važno je da znate da će on činiti 50% genetike u narednoj generaciji. Dobri ovnovi za priplod (sa dokazanim performansama) mogu značajno genetski unaprijediti vaše stado u kratkom periodu, dok ovnovi loših genetskih performansi mogu dovesti do oštećenja genetskog potencijala jedne generacije.

Ovo ne smijete zaboraviti pri kupovini ovna za priplod

Standardna lista provjere izgleda osnova obuhvata provjeru papaka, zuba, testisa, polne aktivnosti i istorije bolesti ili lijekova koji su primenjeni tokom uzgoja.

Papci

Detaljna provjera papaka je izuzetno važna ukoliko ne želite da kupite ovna koji će sjedeti zbog zapaljenja papaka. Uverite se da su oba članka prstiju jednaka i pravilno oblikovana, trebalo bi da su pravilno izdignuta od osnove.ovan pregled papaka Na bolest papaka ukazuje i postojanje neprijatnog mirisa ili toplote. Ako tražite starijeg ovna obavezno obratite pažnju na tromost kako biste se uvjerili da ne boluje od bilo kog oblika šepavosti kao što je hronični artritis. Pravilno orezani papci utječu na normalno kretanje i skakanje ovnova u sezoni parenja ovaca, tako da je kod onih sa preraslim papcima, oplodna moć neiskorištena.

Zubi

Kod priplodnog ovna proverite da li ima sve prednje zube (sjekutiće) i da li je zagrižaj pravilan tako što su gornja i donja vilica u jednoj ravni.ovan- pregled zuba Na osnovu zuba se može utvrditi i starost ovna. Ovan bi trebalo da ima pravilno razvijena usta sa 8 u potpunosti izraslih zuba. Obratite pažnju i na obraze, jer reakcija pri gutanju ili na dodir može ukazivati na zubne bolesti.

Testisi

Najprije proverite mošnice. Trebalo bi da su tvrde (kao savijen biceps), velike (obima 30-40cm u zavisnost od rase) i da sadrže dva testisa iste veličine koja se pomjeraju sa mošnicma. Testisi bi trebalo da su bez rana ili povreda. U središtu mošnica nalazi se epididimus gde je smjestena sperma. Ovnovi sa manjim obimom mošnica od prosjeka ne bi trebalo birati za uzgoj. Obavezno obratite pažnju i na eventualno prisustvo parazita, koji mogu prouzrokovati različite iritacije ovnova. Priplodnim ovnovima je potrebno obezbjediti svežiji vazduh, naročito u toplijim predjelima. Ovnove bi trebalo ošišati dva meseca prije pripusta jer se povećana tjelesna temperatura, a naročito temperatura mošnica negativno odražava na plodnost.

Polna aktivnost

Na parenje ovnova veliki utjecaj ima tjelesna kondicija. Što se tiče tjelesne kondicije priplodni ovnovi moraju biti u priplodnoj kondiciji sa izraženim apetitom za parenjem. Ako se previše drže u ovčarniku, ovnovi će postati neaktivni, jer se ne kreću dovoljno. Priprema ovnova za pripust (period mirovanja i pred mrkanje) mora trajati bar dva mjeseca prije početka pripusta. Ovnove je potrebno držati odvojeno od ovaca i dobro hraniti. Hrana mora biti bogata bjelančevinama, kalcijumom i gvožđem, kao i vitaminima A, D i E. Najbolji rezultati se postižu ispašom na kvalitetnim pašnjacima uz obaveznu prihranu koncentrovanim hranjivima i to u početku sa 0,250 g uz postepeno povećanje količine, tako da početkom sezone parenja to iznosi 1,250 kg koncentrovanih hranjiva. Ukoliko želite poboljšati polnu aktivnost, ovnovima dajte naklijali ječam i ovas, mrkvu, pa čak i svježa jaja.

Polni organ

Kod priplodnog ovna ćete morati izvršiti sve potrebne provjere. Pritiskanjem polnog organa proverite da li postoje ožiljci ili rane. Crvoliki produžetak kod ovnova igra važnu ulogu u oplodnji pa je važno da ne postoje promjene u njegovoj građi kako bi se spriječili problemi u oplodnji. Neplodnost u ovnova je veoma rijetka. Ali ako želite da budete sigurni veterinar može opipavanjem uočiti anomalije testisa. Pored toga veterinari mogu stimulisati i ejakulaciju ovnova i analizirati spermu pod mikroskopom.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*