Kako kupiti koze za svoju malu farmu

koze

Želite kupiti koze za svoju malu farmu ? Ovo su savjeti što treba uzeti u obzir pri kupnji prvih koza za vašu farmu..?

Koliko koza trebate kupiti?

Većina iskusnih uzgajivača preporučuje da počnete s manjim brojem koza. Savjet je da se krene od  2-3 koze za početak ,tako da možete naučiti kako se brinuti o njima. Problem sa velikim brojem koza dolazi kada je jarenje u pitanju. Koze se jare u isto vreme, a kada na svjet dođu jarići, mora se voditi računa da li sisaju. Prvo mlijeko, kolostrum, od izuzetne je važnosti za jariće. Moraju se kontrolisati vime koze, pojačati ishrana. Sve to iziskuje mnogo vremena i stručnosti ,a da ne bi došlo do gubitaka, bolje je za početak da ih je manje.

Još jedno pitanje koje treba postaviti jest koliko prostora imate za vaše koze. Budući da koza ne traži veliki komfor i skupa rješenja, funkcionalni objekti se mogu graditi i od jeftinijih materijala ili postojeći prilagoditi uvjetima držanja koza. Po kozi je potrebno od 1,4 m² do 1,8 m² podne površine, 0,5 m² po jaretu i od 2 m² do 4 m² kvadratna metra po jarcu .

Kako odabrati i kupiti koze

Kupnja koze počinje odabirom pasmine koja odgovara vašim ciljevima: odnosno mlijeko ili meso.Ukoliko namjeravate da se bavite kozarstvom,istražite mnoge opcije. Potražite savet od veterinara,povežite se i odaberite ugledne uzgajivače i farme. Razmotrite mogućnost da je nabavite direktno od farmera, bez odlaska na stočnu pijacu. Dobar uzgajivač ima zdrave životinje a njihova evidencija i dokumentacija o zdravlju koza mora biti na raspolaganju tokom prodaje.

Obratite naročitu pažnju na fizički izgled,Vaša koza bi trebala imati čvrst hod bez šepanja (njezini papci trebaju biti zdravi). Njezine oči trebaju biti oprezne, svijetle i čiste, a kad nježno spustite donji kapak, trebale bi izgledati ružičasto ili crveno. Zubi bi trebali biti zdravi sa čvrstim zagrizom,kod zrelih koza vime je glatko i pravilno oblikovano.

Kada dovedete svoje koze kući, pazite da ih držite odvojeno od postojećih stada barem mjesec dana, tako da ste sigurni da neće donijeti i prenjeti nikakve parazite ili bolesti na ostatak stada.

 

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*