Kako su životinje izgledale prije nego smo ih počeli uzgajati

belgijsko plavo govedo

Živimo jedući životinje hiljadama godina, međutim generacije uzgoja dovele su do formiranja farmi životinja koje danas prilično različito izgledaju od svojih divljih predaka. Od purana i pilića do krava i ovaca, evo kako su neke od najčešćih životinja koje jedemo izgledale u prošlosti u odnosu na danas:

Ćurke

ćurkeRazvili smo mnoge životinje do neprirodnih proporcija, a možda i najstrašniji primjerci su ćurke. Ćurke iz 1930-ih bili su prosejčne težine 13,2 kilograma, ali do 2014. godine, prosečna ćurka je iznosila 29,8 kilograma, što je dvostruko veće. Samo pogledajte ćurku iz 1963. (lijevo), u poređenju sa onom iz 2013.godine (desno).

Krave

KravaUzgoj goveđeg mesa može se pratiti naporima britanskog poljoprivrednika Roberta Bakevell-a u 18. vjeku, koji  je stvorio predispozicije da budu veće i srodniji od predaka poput divlje krave Chillingham-a (lijevo). Najekstremniji primer danas je belgijska plava krava (desno), krava je razvijena da ima dvostruko veću mišićnu masu.

Ovce

Smatra se da je muflon jedna od dvije vrste koje su preci moderne domaće ovce. (lijevo). Robert Bakewell je takođe odigrao veliku ulogu u razmnožavanju ovaca sto je dovelo do poboljšanja u velićini, mišićnoj masi te visokokvalitetnom ruhom (desno).

Svinje

Domaće svinje (desno) vjerojatno su pripitomljene od divljih svinja (lijevo) u Aziji, ali Europljani su počeli uzgajati svoje svinje prije oko 11.000 godina, pokazuju nedavni dokazi. Uzgajane svinje nemaju kljove i gruba krzna kao divlje, te su jako cijenjene zbog svojeg mesa i masnoće.

* Domaćim svinjama mogu izrastati kljove, ali ih uzgajivači obično uklanjaju.

Kokoši

Domaće kokoši (desno) su potomci divlje kokoši (lijevo), koji su tehnički iste vrste. Danas se uzgajaju prvenstveno zbog njihovih jaja i mesa. Nažalost,većina pilića danas se uzgaja u tvornicama, farmama pod uvjetima koji mnogi smatraju nečovječnim.

Ribe

Iako često razmišljamo o uzgoju kao što se primjenjuju na kopnene životinje, ne zaboravimo uzgoj ribe.  Razvili smo genetski modificiranu ribu (na slici), koji sadrži gen koji mu omogućuje da raste dosta brže od konvencionalne.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*