Kako ukloniti krpelja sa psa i mačke (Video)

Kako ukloniti krpelja sa psa i mačke

Krpelji mogu prenjeti smrtonosne bolesti vašem ljubimcu u roku od 24 sata od ugriza, pa je brzo uklanjanje ključno.

ŠTA VAM JE SVE POTREBNO ZA UKLANJANJE KRPELJA
  • Rukavice
  • Pincete
  • Alkohol
  • Antiseptičke maramice
  • Kutica sa poklopcem

Da biste uklonili krpelja sa svog psa ili mačke, slijedite ove jednostavne korake:

OBUCITE RUKAVICE

Krpelji nose infektivne agense koji mogu zaraziti čovjeka kroz ranice na koži. Bolje je igrati na sigurnom i nositi zaštitnu opremu.

DRŽITE SVOG LJUBIMCA MIRNIM

Kada se pripremite za uklanjanje krpelja morate držati svoj ljubimac mirnim. Bilo koji neobičan trzaj ili prodiranje ima tendenciju da psi i mačke budu nervozni. Ako postoji druga osoba koja je na raspolaganju, neka ta osoba drži vašeg ljubimca mirnim i opuštenim.

KORISTITE ODGOVARAJUĆU PINCETU

Uzmite par pinceta – provjerite  koja je najpogodnija i uhvatite krpelja što bliže glavi, ako pincetom dodirujete kožu znači da ste dovoljno blizu.

IZVUCITE KRPELJA

Koristeći ravnomjeran pritisak, izvucite krpelja u pravcu kretanja. Nemojte okretati ili činiti nagle poteze  prilikom izvlačenja krpelja, jer želite izbjeći pucanje glave koja mu može ostati u koži. Nakon uklanjanja krpelja, pregledajte kako biste bili sigurni da su dijelovi glave i usta uklonjeni. Ako nije, odnesite kućnog ljubimca veterinaru da uklonite ono što je ostalo u koži kućnog ljubimca.

UBITI KRPELJA

Nakon što ste uklonili krpelja, stavite ga u kutijcu sa  alkoholom kako bi ga ubili. Nakon što je krpelj mrtav, većina veterinara preporučuje da je držite u posudi s poklopcem u slučaju da vaš ljubimac počne pokazivati simptome bolesti.

DEZINFICIRAJTE MJESTO UGRIZA

Koristite antiseptički raspršivač ili maramice kako biste dezinficirali mjesto ugriza i pazite na znakove infekcije. Ako mjesto ugriza ostane crveno ili postaje upaljeno, dogovorite sastanak s veterinarom.

DRŽITE OKO NA VAŠEM LJUBIMCU

Obratite pozornost na vašeg psa ili mačku tokom sljedećih nekoliko sedmica i budite u potrazi za bilo kakvim čudnim simptomima, uključujući neodlučnost za kretanjem, povišenu temperaturu, umor, gubitak apetita i natečene limfne čvorove. Ako vaš pas prikazuje bilo koji od ovih simptoma, odmah dogovorite sastanak sa svojim veterinarom.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*