Kanarinac

kanarinac

Kada većina nas razmišlja o kanarinima, mislimo na veselu, svijetlo žutu pticu u ukrasnom kavezu. U stvarnosti, ovaj zajednički kanarinac ( Serinus canaria domestica ) pripitomljen je rođak “prave” Atlantskog kanarinca ( Serinus canaria ), koji je izvorno ptica Kanarskih otoka, samo na sjeverozapadnoj obali.

Kanarska ptica dobila je ime po Kanarskim otocima, a ne obrnuto. Latinsko ime za Kanarske otoke ( Canariea Insulae ) prevodi se kao “Otok psa”, izvorno se odnosi na vrlo velike pse koje su uzgajali domoroci tih otoka.

Španjolski jedriličari su 1478. godine donijeli kanarince u Europu, gdje su bili cijenjeni među onima koji su bili dovoljno bogati da sebi priušte jednog muškog kanarinca koji je imao prelijem cvrkut. Briljantna žuta boja koju povezujemo s modernim domaćim kanarijima rezultat je genetske mutacije koja potiskuje melanin u pticama, te je rezultat učinkovito “brisanje” tamnih traka i pruga na divljim pticama. Španjolci su kontrolirali dostupnost ženskih jedinki prodajom muških ptica u ostatak Europe. Kada se desila brodarska nesreća u 16 -om stoljeću, dozvoljena pošiljka ptica koja je išla za prodaju, prilikom brodoloma oslobodila se u prirodu, na otoku Elba u toskanskom arhipelagu, tako da su italijani iskoristili situaciju. Uskoro su se kanarinci uzgajivali i prodavali širom svijeta, a izvan španjolske kontrole.

Gotova dostupnost domaćih kanarinaca učinila ih je idealnim kandidatima kada je pionirski fiziolog John Scott Haldane krajem 1890-ih preporučio korištenje malih toplokrvnih životinja kao “čuvari” za stvaranje otrovnih plinova u rudnicima ugljena. Plamen “sigurnosne žarulje” mogao bi se koristiti za otkrivanje porasta nivoa plinovitog dušika i ugljičnog dioksida, ali nije postojalo nikakvo mehaničko sredstvo za mjerenje ugljičnog monoksida. S malom veličinom tijela i bržim metabolizmom, životinje poput miševa i kanarinaca bi podlegle nakupljanju ugljičnog monoksida brže od čovjeka. Kanarinci su se preferirale s miševima, jer su ptice vidljivije pokazale znakove nevolje u prisutnosti čak i malih količina plina ugljičnog monoksida. Ova nekoliko minuta upozorenja dala je rudarima vremena da stave zaštitne maske za plin, ili čak da napuste rudnik u cijelosti. U svojstvu senatora, kanarinci su spašavali živote hiljade rudara tokom gotovo 100 godina u kojima su bili u upotrebi.

Kanarinci se prilikom držanja biraju po lijepoj pjesmi, prelijepim bojama ili zanimljivom izgledu. Mužjaci pjevaju ljepše nego ženke, a pjesma obično prestaje u vreme mitarenja.

Smeštaj

Kanarincima je potrebno obezbijediti što veći životni prostor. Minimalne dimenzije kaveza bi trebalo da budui 40x60cm. U kavez je potrebno postaviti hranilicu, pojilicu i prečke, a mogu se staviti i grančice različite debljine, kako bi ptica jačala prste, kao i ljuljačka i ogledalce sa zvončićem. Kavez se ne sme držati na suncu, propuhu, u blizini klima uređaja, kao ni u kuhinjama gde je veliko isparavanje. Kanarinci vole da se kupaju, pa im je tri do četiri puta nedeljno potrebno ponuditi kupatilo za ptice sa mlakom vodom. Uveče je potrebno prekriti kavez kako bi kanarinac imao svoj mir. Kanarinci su jako društvene ptice i vole život u paru.

Ishrana

Kao baza ishrane preporučuju se mješavine sejmenki koje će obezbijediti potrebne vitamine i nutrijente za zdrav život vašeg ljubimca. Uz ovo, najmanje dva do tri puta nedeljno kanarincima bi trebalo davati svježe voće i povrće. U slučajevima pada plodnosti, pada imuniteta, kao i prilikom mitarenja kanarincima možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate. Od voća kanarincu se može ponuditi kriška jabuke, a od povrća zelena salata, kupus, mrkva i špinat. Voće i povrće trebalo bi dobro oprati i osušiti. Pticama je isto tako korisno ponuditi sipinu kost i mineralni kamen.

Održavanje higijene kaveza

Za pranje kaveza ne smije se koristiti deterdžent, nego vruća voda ili sredstvo namjenjeno za dezinfekciju kaveza. Na dno kaveza najbolje je staviti svijež peijsak koji upija nečistoće ili postaviti papir. Svakodnevno bi sa dna kaveza trebalo uklanjati hrpice izmeta, ostatke voća i povrća. Pijesak ili papir se mijenjaju po potrebi. Hranilice i pojilice je potrebno svaki dan oprati vrućom vodom i u njih staviti sviježu hranu i vodu. Ptice se hrane ujutro i uveče. Kada je vruće, vodu treba menjati dva do tri puta dnevno. Svake nedelje potrebno je posudu sa pijeskom oprati vrućom vodom i osušiti. To isto trebalo bi uraditi i sa igračkama i ostalom opremom u kavezu. Jednom mesečno preporučljivo je oprati i metalni deo kaveza vrućom vodom i osušiti.

Određivanje pola i razmnožavanje

Najbolje vreme za parenje kanarinaca je od novembra do početka ljeta. U tom periodu bi trebalo odabrati roditelje i obezbijediti određene uslove koji su neophodni za parenje i uspješno izvođenje mladih.

Roditelji za parenje treba da su zdravi, ne premladi i ne prestari (8 meseci do 5 – 6 god.), kao i pravilno operjali. Dvije nedelje pred parenje daje im se jača hrana bogata bjelančevinama i vitaminima (uz mješavinu semenki potrebno je davati kuhano jaje ili neki od vitaminsko-aminokiselinskih preparata, a posebno se u smjesi može povećati procenat sjemena konoplje). Kavez koji je odabran za izvođenje mladih treba očistiti, dezinfikovati i postaviti gnijezdo, presvučeno mekanim materijalom (vuna).

Na pod kaveza treba staviti krpice, kako bi ženka sama napravila gnezdo. Posle parenja, obično pet do šest dana, ženka snese tri do pet jaja, a zatim leži na jajima oko 13 dana. Mužjak može ostati, a može se i ukloniti iz kaveza poslije parenja.

Kada se izlegu mladi, sprema im se posebna hrana koja se sastoji od samljevenog kuhanog jajeta, keksa i griza, uz dodatak strugane mrkve, a ženki se na tu mješavinu dodaje svježe voće i povrće. Krajem prve nedelje mladi počinju da dobijaju perje, a poslije 10 – 13 dana progledaju. Nakon 23 – 25 dana mladi se sami hrane i mogu da se odvoje od roditelja. Ista ishrana im se zadržava do 60 dana.

Najbolji način za raspoznavanje mužjaka od ženke je njegova pjesma, kao i ponašanje za vrijeme pjevanja. Mužjak napne gušu, kljun skoro sasvim zatvori, a perje na potiljku ponekad nakostrješi. To je važno znati zato što i neke starije ženke pevaju lijepo kao i mužjaci, ali im se guša ne nadima i one ne izvode prave muzičke fraze. Osim toga, mužjak je i nešto veći, živahniji i bodriji od ženke, glava mu je veća, a noge duže. Grudni koš mu je takođe duži, a trbuh kraći. Po pravilu, na granici između grudnog dela i trbuha, odnosno na stražnjem djelu grudne kosti, kod mužjaka je trbuh vitkiji i uvučeniji u odnosu na ženku.

Zdravlje

Ptica je dobrog zdravlja ako ima sjajno, čisto i uz telo priljubljeno perje, bistre oči, čist kljun i noge crvenkaste boje. Rožnata krljušt koja pokriva noge treba da je takođe čvrsto spojena, čista i sjajna. Zdrav kanarinac izgleda gordo i bodro, naročito mužjak koji gotovo stalno pjeva jasnim i zvonkim glasom.

Dobar pokazatelj zdravlja ptice je i izmet; kod zdravog kanarinca on ima oblik sitnih, cilindričnih štapića, sa bjelim pjegama na krajevima. Ukoliko je izmet mek ili vodnjikav, to je siguran znak da nešto nije u redu sa zdravljem ptice.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*