Kangal – Turski Ovčarski Pas

Kangal-Turski ovčarski pas

Poznato je da je Kangal jedan od najpoznatijih čuvara stoke u Turskoj. Pas Kangal je velika impresivna rasa sa visokom razinom inteligencije, hrabrosti i moći da osiguraju i štite stada od grabežljivaca. Osim toga, Kangali su prihvaćeni kao obiteljski psi u mnogim zemljama širom svijeta zbog svoje dobroćudnosti i smirenosti, nježnosti i ljubaznosti prema odraslima i djeci, a također kao i veliki pratioci.

Historija

Pretpostavlja se da turski ovčarski pas – kangal potječe od psa čuvara stoke koji je iz Centralne Azije, migraciom naroda, stigao na područje Anadolije između 10 000 godina pr. n. e. i 1300. godine n. e., a današnji je izgled poprimio početkom 12. vijeka.

Danas je ova rasa psa prisutna u svim djelovima Turske gde se stada vode na ispašu. Osnovna je uloga kangala, zadržana i do danas, zaštita stada od grabežljivaca. Drugim rečima, namjena mu je ostala ista kao i njegovim precima.

Fizičke karakteristike

Kangal-Fizike karakteristike

Kangala krasi snažna do snažno gruba konstitucija. Njegovo kompaktno tijelo prekriva čvrsta gusta, dlaka u rasponu od krem do tamnosive boje u svim nijansama. Na glavi i nogama dlaka je nešto je kraća i svjetlija nego na tijelu. Glavu karakterizira maska koja je do razine očiju crna, a na lubanji je svjetlija. Oči kangala su krupne i bademasta oblika, a boja im mora biti u skladu s bojom dlake. Poželjno je da su što tamnije. Dlaka na ušima je crne boje kao i maska. Vrh repa može biti bijel ili crn.

Greben dostiže visinu od 65 do 78 cm, masa mužjaka iznosi od 45 do 65 kg, a ženke 40 – 55 kg. Dužina tijela je za 10 do 12% veća od visine grebena. Kada je riječ o cjelokupnog izgledu, kangal ne bi trebalo da djeluje zdepasto, a njegovo tijelo mora biti snažno. Kretanje je skladno i harmonično.

Temperament

Kangal -Temperament

Kangal je odličan pas čuvar, kao i ovčarski pas. Inače je dobroćudan, mirnog temperamenta, hrabar i dostojanstven. Odan je gospodaru i u njegovoj je prisutnosti potpuno miran. Nepodmitljiv je i hrabar. Posjeduje prirodan čuvarski instinkt, tipično za takve pse – budan, teritorijalni i obrambeni prema domaćim životinjama ili ljudskoj obitelji kojoj je povezan.

Ukoliko se kangal koristi kao čuvar stada, sa stadom se mora upoznati u veoma ranom dobu. Mladunče kangala trebalo bi da provede većinu svog vremena sa životinjama koje bi trebalo da čuva i to od najranijih dana života. Kangal može da bude odlično društvo, ali to ne znači da je on pas koji bi vam neprestano sjedio u krilu. Ovo je pas koji nije navikao na predgrađa i mala dvorišta, njemu je potreban prostor kako bi mogao da ispolji svu svoju energiju.

Zdravlje

Kangal je tipično zdrava rasa i sve dok su odgovorno uzgajani, nemaju mnogo urođenih mana. Međutim, kao i svi psi, rasa Kangal je podložna nekim manjim zdravstvenim problemima, uključujući benigne tumore, entropiju i displaziju kuka.

Prosječan životni vijek je između 12 i 15 godina, što je prilično impresivno za psa ove veličine.

Ishrana i njega

Kangal Ishrana i njega

S obzirom na činjenicu da je Kangal vrlo velika rasa pasa, važno je da mu pružite prehranu formuliranu za velike pse. Njihova veličina zahtijeva mnogo više hranjivih sastojaka i veće količine. Idealno bi bilo da hranite svog psa dobro uravnoteženom, veterinarski odobrenom prehranom.

  • Kangalskim štencima od osam do dvanaest sedmica potrebno je četiri obroka u dvadeset četiri sata.
  • Štencima od 3 do 6 mjeseci potrebno je osigurati tri obroka svakih dvadeset četiri sata.
  • Mladunci u dobi od šest mjeseci do jedne godine osigurati dva obroka u dvadeset četiri sata.
  • Kada vaš kangalski pas napuni svoj 1. rođendan, dovoljno je jedan obrok tokom dana.
  • Kangalski psi uglavnom preferiraju dva lakša obroka tokom dana. Vaš je posao naučiti sklonosti prehrane vašeg kangalskog psa.

Pas Kangal ima krataku, gustu dlaku koji ne zahtijeva mnogo dotjerivanja. Jednostavno ih okupajte kada počnu mirisati. Preporučuje se četkanje dva puta sedmično. Debeli nokti pasmine možda će se morati rezati na svakih osam nedelja, ovisno o površinama na kojima je pas izložen, a ovu rutinu, uz svakodnevno četkanje zuba, treba uvesti svakom mladom Kangalu.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*