Kastracija psa

Kastracija-pasa

Pitanje :

Imam maltezera starog 2 godine i ima problem s drugim psima. Kastriran je i od malena živi s još jednim psom koji nema taj problem. Uz to svakodnevno šetamo 2 do 3 puta i od malena sam ga vodila na druženja s drugim psima kako bi bio socijaliziran.

Međutim kada šetamo i on primjeti drugog psa neovisno koliko daleko bio počne cviliti, lajati i vuči prema njemu. U tom trenutku ne postoji niti jedna naredba koju će poslušati čak ne reagira niti na hranu (probala sam od njegovih poslastica do mesnih proizvoda) koje inače dok je u stanu obožava i raduje im se, ali u ovom slučaju on ih ignorira.

Inače je poslušan, šeta uz nogu, ako je bez povodca u trenutku kada ga zovem odmah je uz nogu, sjedne i čeka dok u ovakvim situacijama fokus je isključivo na drugom psu. Ukoliko dođe do kontakta ne dopusti da se međusobno ponjuše već krene u napad. Jedini psi na koje ne reagira su maltezeri. Također obilježava teritorij dok je vani i naskakuje na ženke što mi je isto čudno jer je kastriran. Zanima me koji je razlog njegovog ponašanja, je li moguće riješiti problem i na koji način?

Odgovor veterinara :

Poštovana,
U Vašem upitu niste nam rekli kad je Vaš pas kastriran jer određeni period nakon kastracije je potrebno da prođe da bi se spolni hormoni izlučiti iz organizma i da bi se ponašanje Vašeg psa promijenilo.

Da kastracija dovodi do smirivanja psa međutim za agresivno ponašanje su potrebna dva psa, agresivnost ne zavisi samo od jednog psa. Agresivnost može biti izazvana i drugim podražajima (dominacija, zaštita i itd..) na koje kastracija puno ne utiče.

Generalno, kastracija utječe na smanjenje agresije, ali nije univerzalno pravilo u svakom slučaju i kod svakog psa. Ukoliko je Vaš pas skoro kastriran potrebno je u prosjeku 6 mjeseci da se spolni hormoni izluče iz organizma i da Vaš pas poprimi odlike kastriranog psa.

U nadi da smo Vam bar malo pomogli
Srdačan pozdrav,
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*