Kavalirski španijel kralja Charlesa

Kavalirski španijel kralja Charlesa je prelijepi mali pas koji nesumnjivo predstavlja pretendenta za titulu “najljepših malih pasa”. Ako volite male aktivne pse, kavalirski španijel kralja Charlesa je definitivno za vas.

Kavalirski španijel kralja Charlesa – Veličina

Standardi pasmine navode da visina kavalira treba biti između 30 do 35 cm, s proporcionalnom težinom između 5,9 do 8,2 kg. Rep obično nije usidren, a kavalir bi trebao imati svilenkast kaput umjerene duljine. Standardi navode da bi trebalo biti bez kovrča, iako je dopušten vrlo blagi val.

Pasmina ima četiri boje:

  • Blenheim, bogatu kesten oznaku na biserno bijeloj pozadini. Neki Blenheimi imaju kestenjastu tačku u obliku palca na vrhu čela, zvanu pastila
  • Trobojnica, crne oznake na bijelom krznu s tamnoplavim oznakama na očima, na obrazima i na donjoj strani repa
  • Crn i tan, crn sa žutim mrljama iznad očiju, na obrazima, unutar ušiju, na prsima, nogama i donjoj strani repa
  • Ruby, čvrsto bogato crvenkasto-smeđe boje, bez bijelih mrlja ili tragova

Blenheim je najčešća boja.

Kavalir-King-Charles-Spaniel

Kavalirski španijel kralja Charlesa – Temperament

Pasmina je vrlo simpatična, razigrana, izuzetno strpljiva i željna ugode. Brzo će se prilagoditi gotovo bilo kojem okruženju, obitelji i lokaciji te će odgovarati životu grada i sela. Njihova sposobnost povezivanja s većim i manjim psima čini ih idealnim u kućama s više pasmina pasa sve dok je drugi pas obučen.

Kao i bilo koji pas, i kavalirsi dolaze sa nizom osobnosti, od tihih i spokojnih do nesnosnih i bijesnih. Oni mogu ili ne moraju lajati kad netko dođe na vrata, tako da su loš izbor za čuvara, Postoje iznimke, naravno, neki će vas kavalirsi obavijestiti o svakom događaju u vašem komšiluku i bijesno lajati kad se stranci približe.

Kavalirski španijel kralja Charlesa – Briga

Njihova veličina i općenito mirna priroda čine Kavalirskog španijel kralja Charlesa dobrim kandidatima za život u kućama ili stanovima. Oni su umjereno aktivni u zatvorenom prostoru, a malo dvorište je adekvatno za njihove potrebe za vježbanjem.

Šetnje na povodcu ili sigurno ograđeno dvorište moraju biti obavezni za ovu pasminu. Vaš će kavalir uživati u svakodnevnoj šetnji ili gužvi u dvorištu, a nivo aktivnosti prilagodit će vašoj. Budući da je prilično pasmina kratkog nosa, izbjegavajte ga šetati tijekom vrućina i nikada ga ne ostavljajte u vrućem dvorištu bez pristupa hladu i hladnoj, slatkoj vodi.

Cavalier-King-Charles-Spaniel-Njega

Kavalirski španijel kralja Charlesa – Ishrana

Preporučena dnevna količina: 1/2 do 1 šalica visokokvalitetne suhe hrane dnevno, podijeljena na dva obroka.

NAPOMENA: Koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, strukturi, metabolizmu i nivou aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne treba im svima ista količina hrane. Kvaliteta pseće hrane koju kupite također ima velikog značaja.

Neki kavaliri skloni su prekomjernoj težini , pa pazite na potrošnju kalorija i razinu težine vašeg psa

Držite kavaliera u dobroj formi mjerenjem njegove hrane i hranjenja dva puta dnevno, a ne da hranu stalno ostavljate van. Ako hranite konzerviranom ili sirovom hranom, dobra je ideja pokriti uši trakom za glavu ili ih povući nazad dok vaš Cavalier jede. Inače će završiti s hranom u krznu što nije dobar izgled. I za vodu i za hranu, tražite zdjele s uskim promjerom, tako da uši ne padaju u njih.

Kavalirski španijel kralja Charlesa – Njega

Kavalire je prilično jednostavno održavati. Trebate ih češljati ili četkati tri ili četiri puta sedmično i kupati ih po potrebi. Kavaliri ne trebaju nikakva posebna obrezivanja ili šišanja, u stvari, preferirano je da nježna dlaka ostane prirodna, mada neki ljudi obrezuju noge radi urednosti. Drugi vole krzneni izgled psa.

Četkajte zube kavaliera najmanje dva ili tri puta sedmično da biste uklonili nakupljanje kamenaca i bakterije koje vrebaju unutar njega. Svakodnevno četkanje je još bolje ako želite spriječiti bolest desni i loš zadah.

Obrežite nokte jednom ili dva puta mjesečno ako ih pas ne troši. Ako ih čujete kako klikaju na pod, predugo su. Kratki, uredno urezani nokti održavaju stopala u dobrom stanju i sprječavaju ogrebotine na nogama kada vaš kavalier s oduševljenjem skoči kako bi vas pozdravio.

Počnite navikavati svog Cavaliera na četkanje i pregledavanje kad je štene.Učinite njegovanje pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama, a vi ćete postaviti temelje za jednostavne veterinarske preglede i drugačije postupanje kad odraste.

Dok njegujete provjerite ima li čireva, osipa ili znakova infekcije poput crvenila, nježnosti ili upale na koži, u ušima, nosu, ustima, očima i na stopalima. Oči bi trebale biti bistre, bez crvenila ili praznine. Pažljivi sedmični pregledi će vam pomoći da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Kavalirski španijel kralja Charlesa – Djeca i drugi kućni ljubimci

Kavaliri mogu biti sjajni za djecu koja će uživati u bacanju lopte za njih, podučavanju trikova, sudjelovanju u pasjim sportovima ili jednostavno u krilu dok čitaju ili gledaju televiziju. Međutim, zbog svoje male veličine, trebali bi ih nadgledati kada se igraju sa malom djecom koja bi ih mogla slučajno ozlijediti.

Kao i kod svake pasmine, i vi biste uvijek trebali učiti djecu kako prilaziti psima i dodirnuti ih te uvijek nadzirati bilo kakve interakcije između pasa i male djece kako biste spriječili neželjene situacije. Naučite dijete da nikada ne prilazi nekom psu dok on jede ili spava ili da mu pokušava oduzeti hranu. Nijedan pas, ma koliko bio prijateljski nastrojen, nikada ne smije ostati bez nadzora s djetetom.

Oni se dobro slažu s drugim psima i mogu naučiti igrati lijepo s mačkama i drugim kućnim ljubimcima ako ih upoznate s njima u ranoj dobi. Pomaže ako je mačka spremna založiti se za sebe jer kavalir uživa u dobroj igri potjere. Uživaju čak i ako mačka progoni njega. Neki kavaliri mirno žive s pticama kućnih ljubimaca, dok ih drugi pokušavaju pojesti – ili u najmanju ruku povući repove. Uvijek nadgledajte interakcije vašeg kavalira s pticama i drugim malim životinjama; mogu imati snažan lovački instinkt.

Kavalirski španijel kralja Charlesa – Zdravlje

Kavaliri su općenito zdravi, ali kao i sve rase, skloni su određenim zdravstvenim stanjima. Poznate su određene nasljedne bolesti kojima su sklone. Ukoliko razmišljate o kupnji kavalira, preporučujemo vam da ga nabavite od odgovornih uzgajivača.

Glavna stvar je odabrati štene bez nasljednih bolesti, među kojima često postoje srčani defekti, bolesti zglobova koljena i kuka, oštećenje sluha i vida. Da ne biste bili u zabludi, prije kupnje pažljivo pregledajte medicinske podatke o roditeljima štena i njihovoj rodovnici.

Prosječni životni vijek kavalirskog kralja Charlesa španijel je između 10 i 14 godina.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*