Kavkaski ovčar prvo parenje

Kavkaski ovcar

Pitanje:

Imam zenku kavkaskog ovcara staru godinu i 8 mjeseci u tjeranju i muzjaka, takodje kavkaski ovcar, star skoro 3 godine. Zenka je niža i sitnija od muzjaka. Oboma je prvo parenje. Imaju poteskoce pri parenju radi velicine pasa.

Prosto velicina muzjaka mu ne dozvoljava da je “zaskoci”. Pri skoku, ona ne moze da podnese njegovu tezinu. Zanima me da li se oni mogu prilagoditi i naci opciju za sparivanje? Da li postoji neka opcija da im gazda pomogne pri sparivanju? Oboje su zdravi i uredni psi.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovor veterinara:

Poštovana,
Vaša ženka je spolno zrela i vjerovatno se je javilo prvo tjeranje, a što provocira mužjaka na parenje. Međutim kako ženka još nije završila sa rastom i razvojem postoji veća razlika u veličini životinja i poteškoće kod parenja.

Određeni kinološki propisi regulišu uopštene parametre kada je parenje dozvoljeno tako da je za pasmine velikih pasa najniža granica 18 mjeseci starosti.

Ovdje bih Vam sugerirao da sačekate sa parenjem ženke do navršenih bar 18 mjeseci dok se u potpunosti ne završi fiziološki i anatomski razvoj, a samim tim bi ste izbjegli neželjene eventualne posljedice kod ženke. Kada ženka napuni bar 18 mjeseci onda neće biti problema u veličini životinja i sam akt parenja neće biti problem.

Srdačan pozdrav.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*