Klaun Botia riba koja se hrani akvarijskim ‘smećem’

Njeno ime je Klaun Botia, pripada redu Chromobotia macracanthus a poznata je po nevjerovatnoj sposobnosti da se hrani akvarijumskim “smećem” i time čisti akvarij od puževa i otpadaka s dna. Vrlo atraktivna među akvaristima, što može zahvaliti svom izgledu.

Izgled Klaun Botia

Horizontalno izduženo tjelo sjeku tri debele, crne pruge, a usta obrubljena brčićima. Boja tjela ove ribice varira od svijetle pa do crvenkaste. Zanimljivo je i da ove ribe posjeduju oštru bodljicu skrivenu u predjelu ispod očiju. Upravo zbog te bodljice ne preporučuje se transport ribe u običnim vrećicama, već u čvrstoj posudi.

Botia zahtijeva besprijekorno čistu i kisikom bogatu vodu. Temperatura vode može bit između 25 i 30°C. Njihovi sustanari ne smiju biti agresivne ribe, inače će početi odbijati hranu i povući se.

Hrana za botiju

Hrani se akvarijskim smećem odnosno ostacima hrane koja padne na dno akvarija, ali i malim beskičmenjacima, larvama insekata, crvićima, slatkovodnim račićima i biljnom hranom. Također, hrani se akvarijskim puževima, noćnom morom mnogih akvarista. Upravo zbog toga ova prekrasna riba najčešće se i nabavlja.

Česta prepreka nabavljanju ovih akvarijskih ribica jest činjenica da tijekom 20 godina koliko žive mogu narasti do 40 centimetara. Budući da vole živjeti u jatima za njihovo držanje potreban je minimalne zapremnine 100 litara.

Šta je još neobično u vezi sa ovim ribicama? Činjenica da spavaju kao mrtve. Vlasnike često iznenađuje način na koji one spavaju – leže na dnu, nepomično okrenute na bok. Zbog toga se vlasnicima ponekad čini da su njihove Botije uginule.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*