Koliko češto treba kupati psa : savjeti za kupanje vašeg ljubimca

Koliko češto treba kupati psa 5

Ne postoji generalno pravilo koliko često treba kupati psa. To uveliko zavisi o pasmini, načinu života, zdravlju i duljini dlake. Iako je važno održavati psa čistim, kako bi održali osnovne standarde higijene i njege, važno je i da ih prečesto ne kupate.

Koliko često trebate kupati psa

Najbolja učestalost kupanja ovisi o razlogu kupanja. Zdravi psi koji provode veći dio svog vremena na otvorenom mogu zahtijevati češće kupanje od pasa koji žive uglavnom u zatvorenom prostoru. Ako vašem psu ne smeta miris, ako kosa nisu vidljiva prljavština ili nedostatak kupanja ne vodi zdravstvenim problemima, tada nema neposredne potrebe za kupanjem. Obično se savjetuje da se psi moraju okupati nekoliko puta godišnje. S druge strane, kada se kupanje, prirodna kožna mast uklanja i postaje suha, što dovodi do znojenja, a njegova zaštitna uloga od početka infekcije se smanjuje.

Naviknite psa na kupanje dok je mladKoliko češto treba kupati psa 4

Ako imate štene, počnite što prije početi plivati. Ako se ranije naviknete, kasnije ćete imati manje problema s kupanjem. Nema dobro definirane dobne granice za štenad koji prvi put pliva, obično je star oko 2,5 mjeseca, ali ako nije jako prljava ili nema specifičan miris, kupanje se kasnije može odgoditi. Kada se radi o štenadi, najprije pazite kako se pas ne bi uplašio. Jedno negativno iskustvo s vodom i psa nikada se neće voljeti okupati. Zato idite polako, budite pozitivni i ne zaboravite nagraditi svog psa za “suradnju tijekom ove aktivnosti”.

Četkanje psaKoliko češto treba kupati psa 3

Možda se ne čini najvažnijim elementom posjedovanja psa, ali vjerujte ili ne, četkanje psa važan je dio brige vašeg psa prije kupanja. Bilo da pas ima kratku ili dugu dlaku, četkanje je važno jer će se na taj način otkloniti prljavština i spriječiće se da se dlaka zamrsi. Kupanje će biti mnogo lakše i temeljnije ukoliko je dlaka prije toga dobro očetkana.

Priprema za kupanje vašeg psaKoliko češto treba kupati psa

Izaberite mjesto za kupanje koje se odražava na veličinu pasmine. Sudoper ili sudoper dobro funkcioniraju za štence i male pse, dok veliki psi trebaju kupku. Pripremite sve što vam je potrebno, uključujući šampon za pse, ručnike, spužve, gumene jastučiće kako bi se pas ne skliznuo.

Kupanje pasaKoliko češto treba kupati psa 1

Provjerite je li voda topla. Vaš pas neće uživati ​​u kupki ako je voda previše vruća ili hladna. Nakvasite psa toplom vodom, krenite od od zadnjeg dijela pa prema glavi. Šampon nanosimo prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno 2 puta našamponirati i svaki put dobro isprati. Ukoliko pas na kraju nije dovoljno ispran čistom vodom ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrab. Zato ako niste sigurni jeste li ga dovoljno isprali, učinite to još jednom za svaki slučaj. Nikada ne koristite ljudski šampon na psu, jer određene kemikalije i mirisi mogu iritirati njihovu kožu.

SušenjeKoliko češto treba kupati psa 2

Nakon pranja, obrišite preostalu vodu suhim ručnicima. Također možete osušiti mokru kosu i ventilator niske temperature. Tijekom i nakon nesvjestice, češljanje je učinjeno kako bi se kosa sjajila, a onda ostaviti psa u toploj sobi neko vrijeme. Pustite je da hoda barem dva sata od plivanja do prve šetnje, tako da vaš ljubimac ne bude hladno, osobito tijekom zime.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*