Kovrdžavi bišon

Bichon Frise

Ako tražite vjernog prijatelja, ne tražite dalje. Bez obzira na vaše raspoloženje, ova mala energična lopta sreće unijet će sunce u vaš život.

Fizičke Karakteristike

Sa svojim crnim očima i pahuljastom bijelom dlakom, bišon izgleda gotovo kao dječja igračka. Spadaju u grupu malih pasa za pratnju i razonodu, prosječne visine od 23 – 28 cm i težinom od 3 – 5 kg.

To je pas razigranog i živahnog držanja sa ponosno uzdignutom malom glavom na visokom i dugom vratu. Nos je malen, okrugao, sjajan i veoma crn. Uši su im spuštene prekrivene dugačkom, fino ukovrdžanom dlakom i gotovo se spajaju sa glavom.

Tjelo malog bišona je mišićavo, snažno, prekriveno najčešće bijelom gustom kovrdžavom dlakom sa veoma uravnoteženim kratkim nogama i karakterističnim crnim noktima. Rep ove pasmine odlikuje se gracioznošću, i prema svojoj građi pomalo je povijen u ravnini sa kičmom ali se ne spaja sa leđima.

bišon1

Temperament

Kovrdžavi bišon smatra se izvrsnim kućnim ljubimcem koji je poznat po svojoj veseloj i razigranoj naravi spreman da udovolji svima kako bi zadobio ljubav i pažnju. Spadaju u srednje visoko intelignetne pse pa ih je lako dresirati i naučiti željenom ponašanju.

Prirodno je druželjubiva pasmina, pa se dlično uklapaju u svaku porodicu i svaku sredinu. Dobro se slažu sa drugim psima, ostalim životinjama i malom djecom, ali treba im dosta šetnje i rekreacije.

Odgovarajuću obuka i socijalizaca bišonu je potrebna od ranih dana kako bi bio sretan i dobro prilagođen pas. Nemojte pogriješiti da ih preskočite samo zato što je bišon mali psa. Kao aktivni mali pas, pun energije, bišon bi trebao dobiti svakodnevnu vježbu. Dnevne šetnje i zabavne aktivnosti kao što su igre važne su kako bi vaš bišon bio mentalno i fizički zdrav pas.Kovrdžavi bišon

Njega

Bišonova kovrdžava dlaka zahtijeva visok stepen njege, svakodnevno češljanje i povremene profesionalne usluge šišanja. Zanemarena dlaka postaje zamršena, što je bolno i dovodi do ozbiljnih infekcija kože. Potrebu za kupanjem bišon ima barem jednom mjesečno.

Bišoni se uopšte ne linjaju, ali samo u slučaju kada se njegova dlaka redovno češlja i o njoj vodi briga na pravi način, pa su dobar izbor i za ljude koji pate od alergije. Smatraju se relativno hipoalergenskom pasminom što ne znači da pas neće izazvati alergijsku reakciju, ali ova pasmina može biti prikladna za one koji su blago ili umjereno alergični na pse.

Pored dlake, kada su bišoni u pitanju, potrebno je obratiti pažnju i na redovnu njegu ušiju, očiju, noktiju i zuba.

Kovedzavi Bišon1

Zdravlje

Bišoni su uglavnom zdravi, ali kao i sve pasmine, oni su skloni određenim zdravstvenim problemima.
Posebno bi trebalo obratiti pažnju na njihove oči i koljena koja su najosjetljivija. Od bolesti primjećeno je da mogu oboljeti od katarakte, infekcije oka, dislokacije koljena, gubitak zuba, alergije na hranu, osetljivost na vakcine  i sljepila.

Ukoliko kupujete psa, potrebno je pronaći dobrog uzgajivača koji vam pruža na uvid zdravstveni karton roditelja štenca. Životni vijek bišona od 12-15 godina.Kovrdzavi Bišon 2

Historija

Kao i kod mnogih pasmina, tačno porijeklo bišona je teško utvrditi. Zajedničko vjerovanje je da je bišon nastao ukrštanjem pudlice sa španijelom ili barbetom, na što jasno ukazuje specifična dlaka. Kasnijim ukrštanjem nastaju četiri zasebne pasmine: Bolonjezeri, Maltezeri, Havanezeri i Bišon Tenerife od koga je i nastao današnji kovrdžavi bišon odnosno Bichon Frise.

Bišoni postaje izuzetno popularani, naročito u Evropi gde je privlači pažnju italijanske aristokratije. Ni Španija i Francuska nisu ostale imune na šarm ove pasmine, pa ne čudi činjenica da se bišoni nalaze na dosta umetničkih djela tog vremena. Čuveni umetnik Francisko de Goja naslikao ih je na nekoliko svojih djela.

Krajem 19. vijeka bišoni postaju sve manje popularni i koriste se za jeftinu zabavu po ulici ili cirkusima. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, čvrstini i šarmu pasmina uspjeva da opstane, te sredinom 20. vijeka počinje njihov kontrolisan uzgoj. Obzirom na njegovo porijeklo, Međunarodna kinološka federacija je ovu rasu priznala kao francusko-belgijsku.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*