Labrador Retriver – Informacije o Pasmini

Labrador

Labrador Retriver odavno se smatra najprikladnijim kućnim ljubimcem na svijetu. Visoka inteligencija, stabilan temperament, mirna narav, velika ljubav prema čovjeku i želja za radom čine ga idealnim kako porodičnim tako i radnim psom.

Porijeklo

Labrador Retriver je tradicionalni ribarski pas plivač i vodi porijeklo sa kanadskog ostrva Njufaundlend. Tačan nastanka i razvoj ove pasmine i danas je predmet mnogih rasprava, međutim ono što je jasno i što niko ne osporava jeste da su ovi psi početkom 19. vijeka sa kanadskog ostrva Njufaundlend uvezeni u Englesku.

Tokom druge polovice 19. vijeka britanski uzgajivači su standardizirali rasu koja se bazirala se na “prevođenju” vodenog psa u lovnog. Iz tog eksperimenta su nama danas poznate dve linije: Labrador Retriver i Zlatni Retriver. Ubrzo je, 1903. godine, Labrador Retriver primljen u čuveni Kanel klub, dok je prva registracija u američkom kinološkom klubu zabilježena 1917 godine.

Fizičke Karakteristike

Labrador Retriver spada u srednje velike pse. Karakteriše ih skladna i veoma snažna građa sa istaknutim  dubokim grudnim košem. Glava Labradora je široka, a vilica veoma jaka sa snažnim zubima što mu omogućava da donese i teži plijen. Oči su smeđe srednje veličine, a uši su blago zabačene unazad i padaju prema glavi.Labrador retriver -1

Labradori imaju karektirističan rep srednje dužine ravnomjerno prekriven debelom, kratkom i gustom dlakom koja ga čini okruglim i zaobljenim, poznatim kao “vidrin rep”. Snažne noge i šape sa plovnim kožicama čine ga savršenim plivačem. Dlaka je prepoznatljivo obilježje Labradora. Ona je uvijek kratka, ravna, gusta, i jednobojna a poddlaka meka pa je ovaj pas otporan na sve vremenske uslove.

Mužjaci su od 57 do 62 cm u visini grebena i težine imeđu 29 i 36 kg. Ženke su nešto sitnije, visine u grebenu od 55 do 60 cm i težine između 25 i 32 kg. Životni vijek u prosjeku iznosi od 10 do 12 godina.

Sjani plivači i tragači

Labrador Retriver je vrlo energična pasmina koja svakodnevno treba puno vježbanja, a omiljene aktivnosti pasmine su plivanje i dohvatanje. Ako posedujete Labrador Retrivera trebalo bi da se potrdite da mu omogćite da bar dva puta nedeljno pliva.

Ukoliko posjedujete bazen u dvorištu trebali bi da budete spremni da ga dijelite sa psom jer obožavaju vodu i iskoristiće svaki trenutak da plivaju. Pored toga imaju izuzetan njuh koji im omogućava da prate tragove i traže ljude. Zbog te sposobnosti veoma su rasprostranjeni u policiji gde se koriste kao psi tragači.Rotvajler Labrador-1

Temperament

Odani vlasniku, izuzetno poslušni i veoma nježni sa malom djecom, psi sa beskonačnim osmehom koji će vam lizati lice pre nego što se čak predstavite. Prilagodljivi su na svaku vrstu situacije i uvijek će biti spremni udovoljiti svakom vašem zahtjevu. Živahni su, vole igru, zato se sa sigurnošću može družiti sa malom djecom sa kojom ćesto uspostavlja posebno jaku vezu. Pored toga vole društvo i rado će vreme provodi sa ostalim članovima porodice, kao i sa drugim životinjama.

Radi svoje inteligencije i brzog učenja, ovi se psi najčešće koriste za pomoć ljudima u slučaju bolesti, sljeposti, spašavanja u vodi, traženja nestalih osoba i slično.

Ukratko, to je pasmina koja jednostavno voli sve.

Provodite što je moguće više vremena sa svojim labradorom čime ćete ga učiniti najsretnijim bićem na svijetu, a on će vam uzvratiti svojom odanošću i privrženošću, pogledom kojim će vam pokazati da vam je on najbolji prijatelj. labrador-stenci

Njega i zdravlje

Dlaka nije zahtjevna, potrebno je četkanje jedanput nedeljno, a za vreme linjanja nešto češće. Kupanje ili “suho pranje – puderom” preporučuje se samo kad je neizbježno, odnosno najviše jednom u mjesecu. Kao i kod svih pasmina, tako i kod Labradora nokte treba redovito odrezati i zube redovno čistiti.

Labrador Retriveri su, kao i većina drugih pasmina podložni određenim genetskim bolestima, uzrokovanim ponajprije zbog intenzivnog i nekontroliranog uzgoja. Jedan od najčešćih zdravstvenih problema ove pasmine je displazija kukova i laktova.

Ovaj neugodni poremećaj može se izbjeći ako štene dolazi iz obitelji u kojoj je uzgoj pasa sa rodovnikom baziran na kontroliranom uzgoju jer u njega ulaze psi koji su zadovoljili rengenske snimke kukova i laktova, a odgovorni uzgajivači će napraviti i snimak očiju i srca.

Osim toga, zdravstveno stanje im je uglavnom dobro i ne postoje učestale bolesti kod ove pasmine.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*