Leghorn

leghorn kokoš

Leghorn je jedna od najpopularnijih komercijalnih rasa kokoši širom svijeta, i na prvom mjestu su u svjetskoj proizvodnji konzumnih i rasplodnih jaja. Leghorn vodi porjeklo od italijanskih i španskih kokoši koje su američki odgajivači ukrštali uz strogu selekciju sa ciljem povećanja nosivosti.

Izgled leghorn kokoši

Glava leghorna srednje je veličine, duga i široka. Kljun je jak, kratak, i malo povijen, oči su istaknute tamno crvene boje. Krijesta je poprilično velika koja je kod mužijaka uspravna, a kod ženke oborena. Karakteristična je po bijelim podušnjacima.

Vrat je srednje dužine, lijepo izvijen i jako obrastao perijem, trup je srednje širok i dubok, valjkastog oblika, snažan naročito u gornjem delu. Leđa su srednje dužine, blago padaju unazad i jako obrasla perijem. Grudi su široke, lijepo zaobljene i ispupčene. Posjeduje duga krila, jaka i čvrsto priljubljena uz tijelo.

Rep je širok i dug, kod kokoši u vidu lepeze, kod pjetl0va su izražena srpasta pera. Noge su tanke i dugačke bez perija koje završavaju se sa četri prsta. Po boji se mogu razlikovati različiti sojeva leghorna, od kojih je najrasprostranjenija bijela boja.

Proizvodne karakteristike leghorn kokoši

Leghorn nudi mnoge predivne osobine: visoku stopu proizvodnje jaja; visoka razina plodnosti; lako podizanje pilića; otpornost; pa se pasmina može podići u različitim klimatskim uvjetima od tropskih do zimskih uvjeta. Leghorn pronose u uzrastu od 4 do 5 meseci i nose prosečno 220-280 jaja u toku godine.Leghorn-jaja

Jaja su bijele ljuske prosečne mase 60-70 g. Prosječna težina američkog tipa leghorna ženskih grla je 1,8 do 2 kg, muških 2,3 do 2,7 kg. Težina engleskog tipa ženskih grla iznosi 2 do 2,5 kg, a za muška 2,7 do 3,1 kg. Meso Leghorna nije naročitog kvaliteta. Koza je žuto pigmentirana.

Leghorn rasa je dosta izdržljiva i lako se aklimatizuje,dosta se koristi za ukrštanje sa drugim rasama radi stvaranja visoko proizvodnih hibrida, koji se danas sve više koriste u industriskoj proizvodnji jaja za konzum.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*