Limuzin – Karakteristike pasmine

Limuzin

Limuzin (limousin) je mesna pasmina nastala u istoimenim pokrajinama zapadne Francuske (Limousin i Marche), u prilično kišovitom području s oštrom klimom i na siromašnom zemljištu. Kao rezultat njihove okoline, limuzin je razvijena u pasminu neobične čvrstoće, zdravlja i prilagodljivosti.

Eksterijer i tjelesne dimenzije

Boja pokrovnih dlaka limuzin rase goveda je crvenkastožuta do žutosmeđa boje, sa svijetlim poljima oko očiju i njuške. Glava je mala i kratka s širokim čelom, a rogovi su svijetle boje srednje dužine. Vrat im je kratak i jak s dobrom obraslošću mišića, posebno kod bikova.

Limuzin se odlikuje dugim trupom, grudnim košem koji je dobro spojen s razvijenim plećkama, širokim leđima niz cijelu dužinu i vrlo mišićavim butovima. Noge su relativno kratke, čvrste i finih kostiju. Odrasle krave dostižu prosječno masu od 650 – 950 kg a bikovi od 1.000 – 1400 kg. Visina grebena krava od 135 do 145 cm, a bikova 155 cm. limuzin - goveda

Proizvodne karakteristike

Veoma značajna osobina ove rase je mogućnost da proizvodi velike količine kvalitetnog mesa bez obzira na starost grla. Visoki omjeri mesa, niske proporcije masnoće i koštane mase dovode do izuzetnih prinosa mesa. Limuzinska rasa se posebno ističe visokim randmanom klanja, od 65 do 70%, i po tome čini sam vrh kod tovnih goveda.

Lakoća teljenja više od 90% protiče bez potrebe za intervencijom i uvjetovana je manjom porodnom masom teladi. Težina muške teladi je 35 do 45 kg, a ženske teladi je 30 do 40 kg. Muška telad u vremenskom razdoblju do 365 dana može doseći težinu od 400 do 445 kg, dok ženska telad dosegne nešto manju težinu i to 340 do 375 kg.

Zbog lakih teljenja, govedo limuzin se gaji u čistoj rasi ili se koristi za ukrštanje sa kombinovanim, tovnim a posebno mliječnim rasama. Takva ukrštanja s crno-belim i crveno-belim mliječnim kravama dala su meleze koji su imali veće dnevne priraste u tovu, veći randman trupova i veće učešće mišićnog i masnog, a manje koštanog tkiva u polutkama, u odnosu na grla čiji su očevi bili holštajn bikovi.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*