Lipicaner

Lipicaner

Lipicaner je bez sumnje najpoznatija i najpopularnija pasmina konja, u svijetu poznata po izvrsnim rezultatima u oblasti dresure. Pasmina je razvijena u mjestu Lipica u Sloveniji, koja je u vrijeme pasmine bila u sastavu Austro-Ugarske monarhije.

Tokom 16-og stoljeća jahanje konja bilo je obavezna zabava u visokim društvima, tako da je praktično bilo nezamislivo da neko iz tog društva ne zna jahati. Da bi obezbijedio kvalitetne konje za tu namjenu, nadvojvoda Karlo II, sin Ferdinanda I, uvezao je 1580. godine iz Španije devet pastuha i 24 kobile Andaluzijskog konja, koji su mu preporučeni kao najbolji jahaći konji tog vremena.

Konje je smjestio u štale u Lipici gdje je započeo proces formiranja pasmine Lipicaner, koji se u početku bazira na ukrštanju donaćih vrsta sa uvezenim Andaluziskim konjima. Proces se odvijao vrlo sistematično i uz direktan nadzor dvorskih službenika. Linija Lipicanera počela se registrovati 1735, godine, gotovo istovremeno sa osnivanjem Španske škole jahanja u Beču, koja od tada pa sve do danas koristi isključivo Lipicanere.

Krajem 18-tog i početkom 19-tog stoljeća vršena su dodatna ukrštanja pa je usvojeno stanovište da moderni Lipicaneri vode porjeklo od sljedećih pastuha: Sglavi (Arapski), Pluto (Frederksborg), Pluto (Napolitanski), Napolitano (Napolitanski), Favori (Kladruber) i Maestro (kladruber), sa napomenom da je Andaluzijski konj bio osnova razvoja i formiranja pasmine.

Završetkom Prvog svjetskog rata i raspadom Austro-ugarske monarhije, Lipica postaje sastavni dio Italije, a svi konji su odvedeni u mjesto Piber u blizini Graza gdje je osnovana glavna ergela za uzgoj Lipicanera. U Lipici se sa uzgojem ove pasmine ponovo počelo tek nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Danas se Lipivaner uzgaja u Austriji, Italiji, Sloveniji, Bosni, Mađarskoj, Hrvatskoj i Njemačkoj. Lipicaner je nenadmašni dresurni konj izvrsne snage i elegantnih pokreta, sposoban za izvođenje najkomplikovanijih vježbi.

Pored toga, dobar je jahaći konj, posebno za početnike, s obzirom na dobru narav i poslušnost. Brojnost pasmine nije naročito velika, ali se u posljednjoj deceniji sve više traže kao dresurni konji u cijelom svijetu, pa pasmina bilježi stalni rast jedinki. Bečka škola jahanja najprestižnija je škola visoke dresure na svjetu. U atraktivnim predstavama koriste se isključivo pastuhi rase lipicaner.

Karakteristike

Kategorija: Lahki toplokrvni konj,

Boja: sivo-zelena, kasnije postaje bijela,

Visina: 155-165 cm,

Eksterijer: veća glava blago konveksnog profila. Dug povijen vrat. Snažna pleća. Impresivno tjelo. Jak i mišićav zadnji dio. Dobro građene i jake noge. Čvrsta, mala i dobro oblikovana kopita.

Karakter: Inteligentan, dobrog ponašanja, vrlo lahko uči.

Upotreba : dresurni i jahaći konj.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*