Lohmann Brown rekorder u proizvodnji jaja

Loman Braun

Lohmann Brown jedna od najpoznatijih i najraširenijih pilećih pasmina svijeta i rezultat su dugog rada njemačkih uzgajivača. Ova pasmina koke nosilje pripada liniji lakih hibrida za proizvodnju jaja.

Danas postoje više linija ovih hibrida, a to su hibridi za proizvodnju jaja bijele i obojene ljuske.

  • Laki linijski hibridi za proizvodnju jaja bijele boje ljuske se pored izvanredne nosivosti i dobrog kvaliteta jaja, odlikuju sitnim tijelom, relativno malom potrošnjom hrane i veoma dobrom otpornošću (otpornije su na bolesti od ostalih vrsta kokoši).
  • Laki linijski hibridi za proizvodnju jaja obojene ljuske su u odnosu na prethodno pomenute malo krupniji i teži, snažnije su konstitucije, otporniji i mirnijeg temperamenta.

Proizvodne Karakteristike Lohmann Brown

Lohmann Brown pasmina je malog rast sa tjelesnom težinom koja ne prelazi 2 kilograma, godišnje proizvodi do 300 jaja, uz nisku potrošnju hrane od samo 110 grama dnevno. Intezitet nosivosti od 50% ostvaruje između 23 – 24 nedelje, a vrhunac nošenja jaja ostvaruju između 26 – 30 nedelje starosti  kada je intenzitet nosivosti između 92% i 94%.

Loman-Braun

Do 68 nedelje starosti po useljenju koke nosilje u proizvodni prostor snesu ukupno 250 do 260 jaja, a do 72 nedelje starosti od 265 do 275 jaja. Što je prosječno od 225 do 236 jaja za 68 nedelja, odnosno 237 do 248 za 72 nedelje starosti jaja po kokoški. Prosječna težina jaja iznosi  64 g.

Ukupna izvodljivost (tj. iz koliko jaja će se izleći pilića) kreće se od 81% do 83%, što znači da se po svakoj nosilji dobije do 90 ženskih jednodnevnih pilića. Ukupan utrošak hrane po grlu za vreme gajenja je 8 kg za 20 nedelja i 41, 5 kg u periodu od 21. do 68. nedelje. Procenat uginuća je dosta mali, kako u toku odgajanja tako i u kasnijem toku produkcije jaja kada pilići stasaju u polno zrele jedinke.

Lohmann Brown ne zahtjevaju posebne uvjete gajenja pa su idealne za male površine, vrtove, dvorišta. Uglavnom su braon ili narandžasto-braon boje, vrlo prijateljski, znatiželjne pasmine pa samim tim čine dobre kućne ljubimce i obiteljsku perad koja će svaki dan nositi jaja.
Leave a Reply

Your email address will not be published.


*