Maine coon mačka

maine coon mačka

Maine coon mačka jedna je od najvećih pasmina domaće mačke, poznata po svojoj inteligenciji i razigranosti, kao i po specifičnom fizičkom izgledu. Ova vrsta je jedna od najstarijih prirodnih vrsta u Sjevernoj Americi, a često je zovu i “nježni div.” Nadimak „nježni divovi“ govori nam da je rječ o mački srednjeg do velikog tijela mišićave građe. Prepoznatljive su po glavi koja je više duža, nego široka, četvrtastoj njušci i velikim ušima.

Dlaka maine coona je poludugačka i sjajna. Najčešća boja je smeđa „sa prugama“, ali prihvaćene su i mnoge druge boje.

Unatoč divovskim proporcijama, pogotovo kada se rastegne riječ je o mirnoj i nježnoj mački koja se odlično slaže s djecom, psima, ali i drugim životinjama.

Historija

U 17. i 18. stoljeću, domaće mačke dovedene iz Europe suočavale su se s hladnijim zimama u Novoj Engleskoj, ali su jedino najsnažnije preživljavale. Prirodno se razmnožavajući, rakunske mačke su se razvile u velike mačke, otpornog krzna i građe.

O porijeklu vrste i njezina imena postoji nekoliko priča. Jedna je da se domaća mačka puštena u divljinu Mainea križala s rakunom i tako stvorila potomke s karakteristikama rakunske mačke. Iako nemoguće prema biologiji, ovaj mit, zbog čupavog repa i boje slične rakunu možda je doveo do stvaranja imena rakunska mačka.

Druge su priče je da je nazvana prema kapetanu Coonu koji je zaslužan za dolazak mačaka na obalu Mainea ili da je vrsta nastala od šest mačaka Marije Antoanete koja ih je poslala u Wiscasset, Maine kad je planirala bijeg iz Francuske za vrijeme revolucije.

Kako bilo, danas mnogi uzgajivači vjeruju da je vrsta nastala križanjem postojeće kratkodlake domaće mačke i dugodlake, možda tipa angora koju su donijeli mornari iz Nove Engleske ili koju su u Ameriku donijeli Vikinzi. Rakunska mačka sliči objema vrstama, norveškoj i sibirskoj.mačka- maine coon

Građa tijela

Tijelo rakunske mačke je izrazito krupno i mišićavo, širokog grudnog koša i sa prilično razmaknutim nogama. Mužjaci su teški između 5-8 kg, a ženke između 3.5-5 kg. Glava je krupna, relativno nježna u odnosu na krupno tijelo, smještena na dugom i snažnom vratu. Njuška je četvrtasta, nos ravan i srednje dužine. Oči su krupne i široko razmnaknute, malo ukošene ka nosu. Uši su visoko postavljene i sužavaju se ka vrhu. Rep je srednje dug, gusto obrastao dlakom i završava se gustim čuperkom.

Dlaka

Dlaka je na glavi i leđima nježna, na stomaku i zadnjim nogama postaje gušća. Priznaje se preko 25 boja u čistoj ili pomješanoj varijanti, kao i 8 tabby kombinacija. Oči moraju biti zelene, iako se plave oči mogu javiti kod bijelih mačaka.

Karakter

Rakunska mačka ili Maine coon je inteligentna, osjećajna i zaigrana mačka, naročito sa djecom. Ipak, za razliku od većine dugodlakih mačaka, potrebno joj je mnogo otvorenog prostora, jer voli loviti sitne glodare ali i druge male životinje. Ima naviku da spava u najčudnijim položajima na otvorenom, što se prepisuje njenim srodstvom sa farmskim mačkama. Rakunske mačke skoro i da nemaju poddlaku, tako da je njihovu dlaku lako održavati. Ovo ih čini idealnim ljubimcem za osobe koje uživaju u atraktivnom izgledu dugodlake mačke, a nemaju vremena za dugotrajno svakodnevno negovanje krzna.

Zanimljivosti o maine coon mačkama

Kroz povijest maine coon mačke bile su poznate kao odlični lovci koji su pomagali farmerima u borbi protiv štetočina.

Prva izložbena maine coon mačka pojavila se 1861. godine. Konkretnije, bio je to crno bijeli mačak imena Captain Jenks of the Horse Marines.

Prvi maine coon pobjednik na izložbama mačaka zvao se Gosie. Pobijedio je 1895. na izložbi u Madison Square Gardenu.

Početkom 20. stoljeća i pojavom egzotičnih perzijskih mačaka maine cooni polako nestaju sa scene. Danas se polako vraćaju u sam vrh.

Osim po zanimljivoj povijesti ove mačke popularne su i zbog psećeg karaktera. Vole znati sve što vlasnik radi te ga često, poput psa prate u korak. Poput pasa vole se kupati, a moguće ih je dresirati da donose lopticu.

Također, od drugih ‘vrsta’ mačaka razlikuju se po neobičnom glasanju kojim pozdravljaju svoje vlasnike, ali i druge mačke.

Maine coon mačke sazrijevaju tek s četiri do pet godina kada prestaju rasti. Žive između devet i 15 godina.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*