Maltezer

Pas Maltezer

Maltezer je pas koji je bijele boje, poluduge dlake, što ga čini jednim od najpopularnijih pasmina na svijetu. Ne samo da je Maltezer jedan od najpopularnijih pasa nego se on smatra i jednom od najljepših pasmina u grupi pasa za pratnju, a također je poznat kao jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Charles Darwin ga smješta u razdoblje 6000 godina pr. Kr. Prva slika maltezera potječe iz Egipta, točnije grada Fayum, a historičari je smještaju u razdoblje između 600 i 300 godina prije nove ere.

Postoje razne kinološke špekulacije o tome od kojih pasmina je nastao pa postoje dvije teorije o njegovom nastanku. Jedna je da je nastao od psa sličnom špicu koji se u to vrijeme koristio kao lovna pasmina u šumskim područjima južne Europe. Navodno je pasmina tada putem nomadskih plemena prenesena do Mediterana, a kasnije i na Daleki Istok. Neki navodi govore i da je Maltezer porijeklom sa Malte.

Hrvatski kinolozi i povjesničari veterine smatraju kako pasmina potječe s otoka Mljeta (latinski: Melita), što priznaje većina kinoloških stručnjaka. Bilo kako bilo porijeklo Maltezera još uvijek nije razjašnjeno.Maltezer

Karakteristike

Maltezeri su psi prosječne visine (ovisno o spolu) 20 do 25 centimetara, kompaktne građe tijela težine koja se kreće od tri do četiri kilograma. Na glavi se ističu oči i nos crne boje, dok su noge kratke s okruglim šapama. Tijelo maltezera prekriveno je gustom bijelom dlakom.

Razmišljate li o maltezeru kao budućem ljubimcu morate znati kako je održavanje njihove dlake zahtjevno. Barem u početku dok se ne uđe u rutinu. Ne želite li da se dlaka zapetlja i bude puna čvorova istu ćete morati češljati svaki dan, a čak i tada je moguće zapetljavanje.

Budući da će se tokom života često sretati s četkama, češljevima, sušilima za kosu i sličnim uređajima od malena ga je potrebno na to privikavati. Izbjeći ćete tako da uređivanje za vašeg ljubimca bude stresno iskustvo.

Kao vlasnik maltezera vjerojatno ćete se sresti s problemom “suza” odnosno iscjetkom iz očiju koji će s vremenom (ako se redovito ne čiste) na dlaci ispod očiju ostavljati smeđe tragove. No, nehigijena očiju može dovesti i do puno ozbiljnijih problema tako da je oči odnosno dlaku oko njih potrebno redovito čistiti.

Mnoge buduće vlasnike pasa zanima kako se određena pasmina ponaša prema djeci? Kao i kod svakog drugog psa izuzetno je važna što ranija socijalizacija. Djecu od malena učite da je pas prijatelj za igru, a ne dječja igračka. Uglavnom maltezeri i djeca se super slažu, ali dijete i psa nikad ne ostavljajte same.

One se ne plaše velikih rasa, niti ljudi, a na velikoj razdaljini mogu čuti i osetiti kada se stranac približava vašim kućnim vratima.

Jedan je od hipoalergenskih rasa pasa.

Maltezeri su tipični predstavnici pasa za društvo koji su vezani za svoje vlasnike. Teško podnose ostavljanje kod kuće. Iako sitni rastom obožavaju se igrati, a zahvaljujući inteligenciji lagano ih je dresirati.

Za kraj napišimo kako je riječ o zdravoj pasmini koju se preporučuje držati u stanu. Ako se o njoj brinete na odgovarajući način prosječno živi 12 do 14 godina, ali vrlo često dožive i više od prosjeka. [socialpoll id=”2491933″ path=”/polls/2491933″ width=”500″]
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*